• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
25°Bratislava

Libérijskí lekári nakazení ebolou dostanú pokusný liek

  • 14:26 12.08.2014
  • DAKAR
Libérijskí lekári nakazení ebolou dostanú pokusný liek

Libéria dostane experimentálny liek na ebolu, ktorý však zatiaľ otestuje len na dvoch infikovaných doktoroch. Informoval o tom minister pre informácie Lewis Brown po tom, čo americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) schválil jeho export.

Brown uviedol, že libérijské ministerstvo zdravotníctva kontaktovalo amerického výrobcu lieku Zmapp spoločnosť Mapp Biopharmaceutical a požiadalo FDA, aby rýchlo schválil jeho vývoz.

Lekári s liečbou súhlasili

Podľa jeho slov si Libéria uvedomuje riziko spojené s liekom, za alternatívu jeho neotestovania však považuje "istú smrť". Krok prišiel po priamej žiadosti prezidentky Ellen Johnsonovej-Sirleafovej americkej vláde. Lekári už s liečbou písomne súhlasili, dodal minister.

Epidémia eboly v západnej Afrike si podľa štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala už najmenej 1 013 obetí. Stalo sa tak po tom, čo v priebehu troch dní do 9. augusta zomrelo v troch západoafrických krajinách ďalších 52 ľudí, informovala organizácia v pondelok.

Odporúčame aj:

Ebole podľahol prvý Európan, obeťou sa stal kňaz

Libérijský futbalista Weah spieva proti ebole

Svet bojuje proti ebole, Európa dá na pomoc ďalšie milióny

Ebola je hrozbou medzinárodného dosahu, varuje WHO


Medzinárodný stav ohrozenia

Najviac nových úmrtí, až 29, hlási Libéria, nasledovaná 17 obeťami v Sierra Leone a šiestimi v Guinei, uvádza WHO na svojej webovej stránke. Celkový počet prípadov sa podľa je údajov vyšplhal na 1848.

Ebola je jedným z najobávanejších vírusových ochorení na svete, keďže sa prakticky nedá liečiť a neexistuje proti nej schválená očkovacia látka. Prejavuje sa zvracaním a hnačkou ako aj vnútorným a vonkajším krvácaním.

WHO nedávno označila epidémiu eboly v západnej Afrike za dôvod na vyhlásenie medzinárodného stavu ohrozenia, ktorý si vyžaduje prijatie mimoriadnych opatrení s cieľom zastaviť šírenie vírusu.

Použiť netestovaný liek proti ebole je etické

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že je etické použiť netestovaný liek proti ebole v západnej Afrike, ak sú dodržané všetky náležité podmienky. Uviedla to v utorok organizácia patriaca do systému OSN v stanovisku po pondelňajšej konzultácii s expertmi.

Po doteraz najväčšom prepuknutí tohto infekčného ochorenia dostali dvaja Američania liek, ktorý nebol nikdy testovaný na ľuďoch. Liek bude podaný aj dvom nakazeným libérijským lekárom.

Podanie netestovaného lieku vyvolalo etické otázky, či je správne podať ho ľuďom nakazeným ebolou. WHO v utorok uviedla, že okrem etickej otázky, či možno netestovaný liek podať ľuďom, vznikne aj otázka, komu má byť limitovaný liek podaný a ako sa má o tom rozhodnúť.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

Orbán: Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť Maďarsko už v utorok

DNES - 10:33Zahraničné

Záplavová vlna na Dunaji môže opustiť územie Maďarska už v utorok, o dva dni skôr, než naznačovali predpovede.

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

ČR: Hnutie ANO zvíťazilo a v krajských voľbách získalo takmer 300 mandátov

DNES - 9:16Zahraničné

Hnutie ANO zvíťazilo v desiatich z 13 českých krajov, v ktorých sa v piatok a v sobotu konali krajské voľby.

Zdravotník mal zneužiť pacientku v sanitke: Obetí môže byť viacero, tvrdí polícia

Zdravotník mal zneužiť pacientku v sanitke: Obetí môže byť viacero, tvrdí polícia

DNES - 6:45Zahraničné

Obeť si nebola vedomá spáchaného skutku, kým ju policajti nekontaktovali. Podľa polície môže byť takýchto prípadov viac.

Lavrov: Putin žartoval o podpore Harrisovej v amerických prezidentských voľbách

Lavrov: Putin žartoval o podpore Harrisovej v amerických prezidentských voľbách

DNES - 6:34Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin žartoval o podpore pre demokratickú kandidátku Kamalu Harrisovú v amerických prezidentských voľbách.

Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou pripravuje útoky na jej jadrové zariadenia

Ukrajina tvrdí, že Rusko pred zimou pripravuje útoky na jej jadrové zariadenia

DNES - 5:54Zahraničné

Rusko plánuje pred zimou zaútočiť na jadrové zariadenie na Ukrajine. Vyhlásil to v sobotu ukrajinský minister zahraničných vecí Andrij Sybiha.