• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Fotografia slávi 175. narodeniny

  • 9:42 19.08.2014
  • Canberra/Paríž
Fotografia slávi 175. narodeniny

Svetový deň fotografie založil austrálsky dobrodruh, bádateľ a fotograf Korske Ara v roku 2009 s cieľom spojiť miestne a svetové spoločenstvá na oslavy fotografovania.

Daguerrova fotografia

Svetový deň fotografie, pripadajúci na 19. augusta, sa v roku 2014 nesie v znamení 175. výročia patentovania prvého komplexného fotografického procesu. Dátum, 19. august, pripomína oficiálny vynález fotografie. Svet zaň vďačí francúzskemu maliarovi, vedcovi a priekopníkovi fotografie Louisovi Jacquovi Mandému Daguerrovi (1787-1851), ktorý po dlhoročnom výskume prišiel na prvý použiteľný komplexný fotografický proces nazvaný daguerrotypia.

Louis Jacques Mandé Daguerre mal fotografický proces vyvinutý už v roku 1837, v januári 1839 Francúzska akadémia vied ohlásila vynález daguerrotypie a o niekoľko mesiacov, 19. augusta 1839 vláda v Paríži vyhlásila, že odkúpila patent a "svetu dáva darček" - používanie vynálezu.

V tom istom roku britský chemik, archeológ a priekopník fotografie William Henry Fox Talbot (1800-1877) predstavil Kráľovskej spoločnosti v Londýne svoj fotografický vynález - kalotypiu. Išlo o prvý fotoproces založený na negatíve, z ktorého bolo možné urobiť množstvo fotografií.

Svetový deň fotografie založil austrálsky dobrodruh, bádateľ a fotograf Korske Ara v roku 2009 s cieľom spojiť miestne a svetové spoločenstvá na oslavy fotografovania. O rok neskôr, 19. augusta 2010, zorganizoval prvú svetovú online galériu. S 270 fotografiami, zaslanými na stránku tohto dňa a jej návšteva milovníkmi fotografie z vyše 100 krajín, to bol prvý oficiálny Svetový deň fotografie, ktorý sa odvtedy slávi na celom svete.

Svetový deň fotografie je určený všetkým fotografom - amatérom, nadšencom aj profesionálom. Zakladateľ Svetového dňa fotografie a jeho webovej stránky Korske Ara na nej napísal: "Tak často zabúdame, že boli časy, keď sme sa nemohli hneď podeliť so svojimi priateľmi či členmi rodiny o svoje zážitky kdekoľvek na svete. V súčasnosti túto možnosť už berieme ako samozrejmosť."

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

Zem čoskoro získa nový mesiac, ostane pri nej niekoľko týždňov

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zem si tento mesiac nakrátko "privlastní" druhý mesiac, ktorý ju bude sprevádzať približne dva nasledujúce mesiace.

Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

Na toto si dajte pozor pri objednávaní kávy so sebou

VČERA - 7:20Zaujímavosti

Káva z niektorého z populárnych kávových reťazcov nikdy nechutí rovnako ako tá z domu. Príčinou je nielen zvýšený obsah cukru.

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

Veverička odmietla vystúpiť z vlaku, spôsobila zrušenie spoja

19:38 18.09.2024Zaujímavosti

Britská železničná spoločnosť Great Western Railway zrušila vlakový spoj, pretože do nej prenikla veverica, ktorú nebolo možné z vlakovej súpravy dostať, uviedla v stredu GWR.

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

Jeden z najväčších poskytovateľov TV pozastavuje vysielanie troch českých staníc

22:16 17.09.2024Zaujímavosti

Zákazníci si viac nenaladia tri české televízne stanice.