• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Nová rektorka chce na policajnej akadémii aj viac streľby

  • 7:57 28.08.2014
  • BRATISLAVA
Nová rektorka chce na policajnej akadémii aj viac streľby

Nová rektorka Akadémie Policajného zboru v Bratislave Lucia Kurilovská plánuje rozšíriť vyučovanie niektorých predmetov, no pridať chce aj hodiny fyzického výcviku a streľby.

"Mám svoju predstavu, ako rozšíriť výučbu niektorých predmetov, hlavne čo sa týka ekonomickej kriminality, právneho styku s cudzincom a posilniť tiež výučbu a možnosť získania prostriedkov na forenzné projekty," povedala v stredu novinárom v Prezidentskom paláci, kde ju prezident Andrej Kiska menoval do funkcie.

Súvisiace:

Kiska menoval rektorov, nové vedenie má i policajná akadémia

Kurilovská chce lepšiu prípravu na prax

Trestná právnička Kurilovská chce, aby sa absolventi akadémie zlepšili aj v teréne. "Aby všetci, čo školu skončia, boli pripravení do praxe nielen z hľadiska vedomostí trestného práva, ale aj samotného fyzického výcviku. Znamená to, že mám svoju predstavu, ako zvýšiť počet hodín streľby a všetky možnosti v tomto zmysle," vravela.

Kurilovskú navrhol do funkcie rektorky minister vnútra Robert Kaliňák. "Myslím, že s vitalitou, ktorú reprezentuje, má šancu priniesť mnoho nových nápadov a mám pocit, že o rok budeme vidieť akadémiu v inom svetle a aj pomerne modernizovanú," povedal médiám Kaliňák. Dodal, že záujem o školu je veľmi vysoký. "Pomer je šesť k jednej, ale skúsime rozšíriť pôsobnosť akadémie," uviedol.

Lucia Kurilovská bola jedinou kandidátkou ministra Kaliňáka na rektorku policajnej akadémie už od čias prezidenta Ivana Gašparoviča. "Prekážok bolo viac, ale niekedy sa oplatí počkať, aby to malo svoju úroveň," povedal v stredu Kaliňák.

Gašparovičovi vadila rektorkina minulosť

Predchádzajúcej hlave štátu prekážalo, že Kaliňákova kandidátka na rektorku bola len odbornou asistentkou. Kurilovská sa medzitým už habilitovala, ale rezort vnútra Gašparovičovi aj tak neodoslal návrh na jej vymenovanie. Kurilovská v minulosti kritizovala Gašparoviča za jeho rozhodnutie nevymenovať Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora.

O vymenovaní nového rektora policajnej akadémie rozhoduje prezident republiky. Podklady mu predkladá ministerstvo vnútra, pod ktoré vysoká škola patrí. Súhlas s nomináciou Kurilovskej vyjadril aj akademický senát školy. Ten mal pôvodne nového rektora voliť, túto právomoc mu však vzala novela vysokoškolského zákona.

Po novom tak rektora navrhuje minister vnútra, pričom senát sa len vyjadrí k jeho návrhu. Bývalého rektora Václava K. odvolal prezident Gašparovič po korupčnej afére na akadémii, dnes čelí obžalobe na Špecializovanom trestnom súde.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.