• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
25°Bratislava

Fico na oslavách SNP kritizoval sankcie, Paška neonacistov

  • 16:35 29.08.2014
  • BANSKÁ BYSTRICA
Fico na oslavách SNP kritizoval sankcie, Paška neonacistov

Prezident Andrej Kiska vo svojom prejave na piatkovom slávnostnom zhromaždení na oslavách 70. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vyzdvihol osobné rozhodnutia jednotlivých účastníkov zapojiť sa do Povstania a odmietnuť tak "filozofiu, že zo všetkého sa dá vychytračiť bez obetí."

Od rozhodnutia, statočnosti a obetí povstalcov sa podľa neho odvíja naša dnešná sloboda, príležitosti, medzinárodné postavenia aj historické sebavedomie. Pripomenul, že úcta patrí aj bežným ľuďom, ktorí povstalcom poskytovali zázemie.

Fico opäť kritizoval sankcie

Český prezident Miloš Zeman uviedol, že aj vďaka SNP sa nepodarilo uskutočniť plány nemeckých nacistov so slovanskými národmi, ktorých označovali ako podľudí a po víťaznej vojne ich chceli sčasti zlikvidovať a sčasti presunúť do pracovných táborov na Sibír.

Na jeho prejav nadviazal predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý kritizoval "bezhraničnú hlúposť" slovenských neonacistov, ktorí sa hlásia k vlastenectvu a zároveň oslavujú fašistický Slovenský štát a jeho predstaviteľov, ktorí asistovali deštrukcii národa "SNP bolo pre národ záchranné koleso. Na Slovensku nie je vlasteneckejšia tradícia ako SNP. Antifašistická tradícia je štátotvorná tradícia," vyhlásil Paška.

Premiér Fico zostal verný tradícii svojich verejných vystúpení z posledných týždňov a svoj prejav využil opäť aj na kritiku vzájomných hospodárskych sankcií západných demokratických krajín a Ruska.

Súvisiace:

Pozrite si najdôležitejšie udalosti súvisiace so SNP v roku 1944

Kotleba dal na úrad transparent Yankees go home! Stop NATO!

Partizánov viedol do národného povstania hnev na fašizmus

Udalosti SNP priblížia mladým divákom slovenské celebrity

Pošta si uctí 70. výročie SNP, vyjde špeciálna známka

Vzbura Slovákov v SNP je u nás ojedinelý jav, tvrdí historik


Na oslavy prišlo vyše 10-tisíc ľudí

Podľa odhadu riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva sa na piatkovej oficiálnej časti osláv 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici zúčastnilo zhruba 10- až 15-tisíc ľudí. Ocenil, že sa toľko ľudí stretlo, aby vzdali úctu SNP ako boju za ideály slobody a demokracie.

Oficiálna časť osláv výročia SNP sa začala hodinu predpoludním kladením vencov v pietnej sieni Pamätníka SNP a pokračovala na poludnie slávnostným zhromaždením. Zúčastnili sa na nej slovenskí ústavní činitelia a delegácie zo zhruba 40 krajín. Najvyššie postavenými zahraničnými hosťami boli český prezident Miloš Zeman a ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Pôvodne sa mal zúčastniť aj prezident Poľska Bronislaw Komorowski, pre zmenu svojho programu však prišiel položiť veniec v sprievode slovenského prezidenta popoludní.

Oslavy 70. výročia SNP pokračujú v Parku pod Pamätníkom SNP kultúrnym programom s vystúpeniami ruského speváckeho zboru Alexandrovovci, SĽUK-u, Koncertného súboru vzdušných síl USA či orchestra Bobana a Marka Markoviča zo Srbska.

V sobotu podvečer sa dejisko osláv presunie na banskobystrické Námestie SNP, kde bude po koncerte súboru vzdušných síl USA ukážka mobilizácie a odchodu vojakov na front, respektíve na železničnú stanicu.

Oslavy uzavrie v nedeľu popoludní na železničnej stanici v Banskej Bystrici-Šalkovej ukážka bojov povstaleckého pancierového vlaku Štefánik. Pôjde o poslednú dynamickú prezentáciu tohto vlaku, ktorý zrekonštruovali pred piatimi rokmi, pred jeho inštalovaním do skanzenu bojovej techniky pri Pamätníku SNP.

Protest ľavicovej strany Vzdor

Piatkové oslavy SNP sa pokúsilo na svoje zviditeľnenie využiť aj zhruba 30 členov a sympatizantov ľavicovej strany Vzdor.

Na protestnom zhromaždení v Mestskom parku ešte pred začiatkom osláv kritizovali najmä kapitalizmus, fašizmus, ktorý je podľa nich kapitalistickou diktatúrou, a hanlivo sa vyjadrovali o súčasných štátnych predstaviteľoch Ukrajiny. Bojové akcie proruských separatistov na Ukrajine prirovnali k SNP. Po proteste sa vybrali do dejiska osláv SNP v Parku pod Pamätníkom SNP.

Podľa banskobystrického krajského riaditeľa polície prebiehajú zatiaľ oslavy pokojne, polícia nezaznamenala žiadne pokusy o ich narušenie.

Dopravné obmedzenia:

V súvislosti s oslavami 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) platia v Banskej Bystrici rozsiahle dopravné obmedzenia. Už od štvrtka 22:00 na uliciach Cikkerova, Kuzmányho, Kapitulská, Švantnerova a Národná v centre mesta platí zákaz zastavenia.

V piatok od 8:00 až do odvolania – pravdepodobne do 18:00 sú uzavreté ulice Kapitulská, Švantnerova, Cikkerova, Kuzmányho, Československej armády, Národná, Horná Strieborná, Lazovná, Bakossova, Kollárova, Skuteckého, Železničiarska, Robotnícka, Komenského, Námestie slobody a Námestie Štefana Moysesa, ale aj štvorprúdová cesta I/66 prechádzajúca mestom popri Hrone.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

DNES - 15:39Domáce

Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície.

Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva

Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a nerozumie sa do zdravotníctva

DNES - 14:27Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) odmieta kritiku lídra SNS Andreja Danka.

Po páde na skoku v bike parku na Malinom Brde sa zranil 24-ročný cyklista

Po páde na skoku v bike parku na Malinom Brde sa zranil 24-ročný cyklista

DNES - 13:27Domáce

Horskí záchranári zasahovali v nedeľu v bike parku na Malinom Brde. Viacero zranení tam utrpel 24-ročný cyklista.

Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

Medzi obcami Kúty a Brodské prišiel o život 21-ročný chodec

DNES - 13:09Domáce

Polícia v Senici vyšetruje smrť 21-ročného muža, ktorý prišiel o život na ceste medzi obcami Kúty a Brodské.