• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
13°Bratislava

Primátor Martina Hrnčiar začal boj s finančnými skupinami

  • 8:51 23.09.2014
  • MARTIN
Primátor Martina Hrnčiar začal boj s finančnými skupinami

V prípade prehry a teda povinnosti zaplatiť cyperskej finančnej skupine desiatky miliónov eur by podľa primátora Andreja Hrnčiara hrozila mestu Martin na dlhé roky nútená správa.

Martinský primátor Andrej Hrnčiar verí, že mesto dokáže vyhrať boj s finančnými skupinami, ktoré súdnou cestou žiadajú od martinskej radnice 13 miliónov eur ako hodnotu majetku plus úroky, ktorý malo mesto vložiť do akciovej spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole ešte v roku 1995.

"Je to taká moja najväčšia motivácia, vyhrať boj proti finančným skupinám. Proti ľuďom, ktorí sa skrývajú za cyperské spoločnosti a využili situáciu, kedy sa dá ovplyvniť justičný systém v našej krajine a dokázali zvrátiť to, že sme štyrikrát vyhratý spor jednoducho prehrali," povedal Hrnčiar, podľa ktorého by v prípade prehry a teda povinnosti zaplatiť cyperskej spoločnosti desiatky miliónov eur hrozila mestu Martin na dlhé roky nútená správa.

Hrnčiar sa teší na súboj

"Po zmene prokuratúry a jej vedenia nám svitá svetielko nádeje, pretože prijala naše trestné oznámenie voči tejto finančnej skupine. Tá síce vyhráva boj na civilných súdoch, no začala ho prehrávať v trestnoprávnej rovine, pretože bolo začaté trestné stíhanie vo veci. Keby sme tento spor prehrali, tak mesto Martin bude na dlhé roky v nútenej správe a zasiahne to každého obyvateľa mesta Martin. Ja sa tento boj nebojím vyhrať, práve naopak, teším sa na tento súboj a budem robiť všetko preto, aby sme boli v tomto súboji úspešní," povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar.

Podľa martinskej radnice je celá pohľadávka iba výmyslom špekulantov. V tomto spore súdy už štyrikrát rozhodli v prospech mesta, dvakrát Krajský súd v Žiline a dvakrát Najvyšší súd SR. Na podnet generálnej prokuratúry však mimoriadny dovolací senát Najvyššieho súdu SR rozhodol v neprospech Martinčanov. "Táto údajná pohľadávka rastie každým rokom o 25 percent, takže mesto Martin je v ohrození," povedal Hrnčiar s tým, že ak bude musieť mesto pohľadávku zaplatiť, prejde pod nútenú správu, v rámci ktorej by sa vykonával len odvoz komunálneho odpadu, osvetlenie a možno doprava. Mesto by následne muselo zvýšiť všetky poplatky a dane a tiež zastaviť akékoľvek investície, rekonštrukcie či opravy.

Katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností

Mesto Martin malo za bývalého primátora Stanislava Bernáta v roku 1995 vložiť do spoločnosti Lyžiarske stredisko Martinské hole nepeňažný vklad v podobe martinského hotela Turiec a chaty Magistrát. Podľa Hrnčiara však katastrálny úrad odmietol vklad nehnuteľností, pretože rovnaké nehnuteľnosti mesto vložilo do ním vytvorenej spoločnosti Turiec a majetok následne predalo novému majiteľovi.

Pôvodným majiteľom 13-miliónovej pohľadávky plus úroky bol žilinský podnikateľ Martin Gargulák, ktorý ešte v roku 2010 vyhlásil, že pohľadávku predal nemenovanej cyperskej firme.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

KDH kritizuje konsolidačné opatrenia, premiéra žiada o prevzatie zdravotníctva

DNES - 17:09Domáce

Kresťanskodemokratické hnutie apeluje na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby prevzal zodpovednosť za rezort zdravotníctva.

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

V Petržalke sa zrazili dve autá a cyklisti, jeden z nich neprežil

DNES - 16:39Domáce

V bratislavskej Petržalke, smerom z Dolnozemskej cesty na Most Apollo, došlo v sobotu k dopravnej nehode, pri ktorej sa zrazili dve autá a cyklisti.

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

SR dáva do zdravotníctva menej ako ČR, dobiehať ho môže vyššou efektívnosťou

DNES - 16:12Domáce

Slovensko dáva do zdravotníctva naďalej menej financií ako Česko. V kvalite zdravotnej starostlivosti ho môže dobiehať vyššou efektívnosťou v hospodárení.

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

Muž napadol nožom dve osoby, zadržala ho polícia

DNES - 15:44Domáce

Na Kollárovej ulici v Novej Bani (okres Žarnovica) v piatok (20. 9.) neskoro večer muž napadol nožom dve osoby.

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

Horskí záchranári pomáhali zranenému horolezcovi vo Vysokých Tatrách

DNES - 15:27Domáce

Horskí záchranári pomáhali horolezcovi, ktorý pri lezení prvej dĺžky v stene Baraních rohov vypadol.