• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
-3°Bratislava

Slovenskí vedci skúmajú biologické riziká jedla, ktoré zjeme

  • 7:42 06.10.2014
  • BRATISLAVA
Slovenskí vedci skúmajú biologické riziká jedla, ktoré zjeme

V rámci projektu univerzita vybudovala aj jediné laboratórium na Slovensku, v ktorom prebieha experimentálny výskum na zvieracích modeloch za veľmi prísnych podmienok.

Prenášaním infekčných chorôb zvierat na ľudí prostredníctvom potravín sa zaoberajú slovenskí odborníci na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach.

Skúmanie biologických rizík v potravinách prebieha priamo na univerzite v zriadenom excelentnom pracovisku. Centrum pre nákazy zvierat a zoonózy vybudovala univerzita v spolupráci s Parazitologickým ústavom Slovenskej akadémie vied za viac ako 1,2 milióna eur z eurofondov.

Jediné laboratórium na Slovensku

Svoju vedecko-výskumnú činnosť zamerali na biologické riziká potravín, ktoré so sebou prinášajú mikroorganizmy. Cieľom je zabezpečiť potravinovú kvalitu a bezpečnosť. "Úlohou projektu je schopnosť izolovať choroboplodné zárodky a určiť, aké toxické látky produkujú do svojho prostredia," spresnil rektor univerzity Emil Pilipčinec.

V rámci projektu univerzita vybudovala aj jediné laboratórium na Slovensku, v ktorom prebieha experimentálny výskum na zvieracích modeloch za veľmi prísnych legislatívnych podmienok v takzvanom bezmikróbnom prostredí, informuje hovorkyňa ministerstva školstva pre jeho priamo riadené organizácie Martina Slušná.

Vedci objavujú nové očkovacie látky

Dodáva, že vedci v ňom skúmajú vzťah medzi potenciálnym zárodkom - patogénom a hostiteľom a objavujú nové očkovacie látky, ktoré chránia nielen zvieratá, ale predovšetkým ľudské zdravie.

Na univerzite v rámci operačného programu Výskum a vývoj z Európskeho fondu regionálneho rozvoja pracujú na šiestich projektoch v sume viac ako 20,5 milióna eur. Univerzita si vďaka peniazom z eurofondov zlepšila podmienky a vybavenie pre vzdelávanie, zrekonštruovali a dobudovali budovy školy či zriadili laboratóriá.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje

DNES - 19:35Zdravie

Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.