• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
20°Bratislava

Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

  • 9:51 12.10.2014
  • BRATISLAVA
Slováci jedia menej zemiakov, začali viac holdovať medu

Jedálniček Slovákov sa za 20 rokov od vzniku Slovenskej republiky výrazne zmenil. Ukázala to štúdia analytického tímu Poštovej banky podľa údajov Štatistického úradu SR.

Ako analytici zistili, najviac sa v našom jedálničku prepadli zemiaky, ktorých ročná spotreba na osobu klesla po dvoch dekádach z 89 na 47,4 kilogramu, teda o 47 percent. Naopak najväčším skokanom sa stal včelí med, ktorého v roku 2013 spotreboval priemerný Slovák 1,1 kilogramu, zatiaľ čo v roku 1993 to bolo iba 500 gramov. To predstavuje nárast o 120 percent.

Zvýšenie spotreby zaznamenala aj pražená zrnková káva, ktorej sa v priemere v roku 2013 spotrebovalo 3,3 kilogramu na osobu. Keďže v roku 1993 Slováci skonzumovali 1,6 kilogramu kávy, znamená to zvýšenie o 106 percent. Medzi ďalšie potraviny s nárastom spotreby patria nealkoholické nápoje (nárast o 103%) a čaje (nárast o 100%). Slováci tiež spotrebujú viac syrov, orechov, cestovín, trvanlivé pečivo, ryby, kakaové výrobky a víno.

Pokles v spotrebe okrem spomínaných zemiakov nastal aj pri strukovinách, ktoré konzumujeme o 32 percent menej, teda namiesto 1,9 kilogramu v roku 1993 len 1,3 kilogramu v roku 2013. Vajcia sa zasa do jedálnička Slovákov dostali v minulom roku o 29 percent menej ako v roku 1993.

Menej konzumujeme aj chlieb a liehoviny so 40-percentným obsahom alkoholu, kde nastal pokles o 23 percent. Ďalšími potravinami, ktoré menej spotrebúvame, sú pivo (pokles o 21%), ovocie a ovocné výrobky (pokles o 18%), mäso (pokles o 17%) či cukrovinky (pokles o 14%). Slováci v priemere konzumujú aj menej soli, cukru, tukov, ryže, mlieka a mliečnych výrobkov a zeleniny.

Nárast ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Včelí med - 120%
Zrnková káva pražená - 106%
Nealkoholické nápoje - 103%
Čaj - 100%
Syry - 90%
Orechy (jadrá) - 73%
Cestoviny - 70%
Trvanlivé pečivo - 55%
Ryby - 32%
Kakaové výrobky - 19%
Víno spolu - 14%

Pokles ročnej spotreby potravín na osobu v období 1993 - 2013:

Zelenina a zeleninové výrobky - 2%
Mlieko a mliečne výrobky - 8%
Ryža lúpaná - 9%
Tuky spolu - 9%
Cukor - 10%
Soľ - 11%
Cukrovinky - 14%
Mäso - 17%
Ovocie a ovocné výrobky - 18%
Pivo - 21%
Liehoviny (40 %) - 23%
Chlieb - 23%
Konzumné vajcia - 29%
Strukoviny jedlé spolu - 32%
Zemiaky - 47%

Informácie agentúre SITA poskytla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

VČERA - 20:06Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.