• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
15°Bratislava

Video: Takto vybuchuje sopka Sakurajima

  • 8:44 30.10.2014
  • BRATISLAVA
Video: Takto vybuchuje sopka Sakurajima

Japonský vulkán Sakurajima síce predvádza fascinujúce divadlo, ale ľuďom z okolia už narobil aj vrásky na čele.

Japonská sopka Sakurajima si nedá pokoja. Jej činnosť v ostatnom čase poriadne zamestnáva pozornosť širokého okolia. Jej fascinujúci výbuch zaznamenali pred nedávnom kamery, na video upozornil aj SHMÚ na svojom webe. 

"Po týždni relatívne nízkej aktivity je v ostatných dňoch vulkán stala viac aktívny. Mimoriadne silný výbuch nastal dnes ( 24.10. 2014) ráno a vytvoril oblak popola, ktorý vystúpal do 4,5 kilometra nadmorskej výšky," uviedol vtedy web volcanodiscovery.com, ktorý publikuje informácie o sopečnej činnosti.

Zostrih sopečnej činnosti z viacerých kamier:

Sakurajima už v lete robila starosti

Úrady v japonskom meste Kagošima, ležiacom na juhozápadnom výbežku ostrova Kjúšu, museli už v auguste spustiť práce na odstraňovaní veľkého množstva sopečného popola, ktorý sa nahromadil po predchádzajúcej erupcii sopky Sakurajima. A vulkán ich zjavne bude ešte nejakú tú dobu trápiť.

Starší výbuch 17. augusta nastal o 16:3 miestneho času. Stĺp popola z krátera vtedy dosiahol rekordnú výšku 5000 metrov. Množstvo popola spadlo do okolia mesta a zatemnilo oblohu, takže vodiči museli svietiť aj cez deň. Obyvatelia museli vonku nosiť masky.

Z pukliny na úbočí sopky vytiekla približne do vzdialenosti jedného kilometra láva a svahmi padali veľké skaly. Úrady vtedy nehlásili žiadne zranenia ani škody.

Po pár dňoch bol vzduch v meste už čistejší. Ulice čistili a kropili vodou pracovníci komunálnych služieb, uviedla agentúra AP. Život v 600-tisícovej Kagašime sa po erupciách rýchlo vrácia k normálu, keďže na erupcie sopky, vzdialenej iba desať kilometrov, sú obyvatelia zvyknutí.

Erupcie sopky sa objavujú priebežne, dôkazom je aj toto video:

Podľa odborníkov nehrozí veľká erupcia Sakurajimy, jej podzemný zásobník magmy sa však stále plní. Japonsko leží na tzv. tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje 90 percent všetkých zemetrasení a sopečných erupcií ne Zemi.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: FB Sakurahjma
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi

Fico vyzval PS, aby prestalo Šefčovičovi "pripravovať peklo" pri vypočutí v EP

DNES - 12:04Zahraničné

Premiér spresnil, že o tejto výzve hovorí v nadväznosti na štvrtkové stretnutie s predsedníčkou EP Robertou Metsolovou popri summite EÚ.

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

Fico: Na summite EÚ zaujali lídri ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe

DNES - 12:00Zahraničné

Lídrom členských krajín EÚ sa počas štvrtkového summitu v Bruseli podarilo zaujať ucelenejší postoj ku kríze na Blízkom východe a intenzívne sa venovali aj otázkam migrácie.

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom

Zelenskyj: Iba pozvanie Ukrajiny do NATO môže ukončiť vojnu s Ruskom

DNES - 10:52Zahraničné

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj považuje formálnu pozvánku na vstup do Severoatlantickej aliancie za jediný spôsob, ako môže Ukrajina prežiť inváziu ruských síl.

Fico označil Zelenského plán za kontroverzný

Fico označil Zelenského plán za kontroverzný

DNES - 10:25Zahraničné

Plán víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je kontroverzný a nepovažujem za dobrý nápad členstvo Kyjeva v Severoatlantickej aliancii. V piatok v Bruseli to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom

Trump obvinil Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom

DNES - 10:23Zahraničné

Americký exprezident a republikánsky kandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donald Trump vo štvrtok obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že prispel k začatiu vojny s Ruskom.