Švédi varujú: Pitím mlieka si skrátite život!
Severskí vedci roky testovali pitie mlieka na viac ako 100-tisíc ľuďoch. Výsledky ich výskumu sú doslova neuveriteľné. Mlieko k pevným kostiam podľa nich neprispieva a ohrozuje naše srdce!
Pitie mlieka je stáročia odporúčané lekármi a odborníkmi na výživu pre jeho vynikajúci vplyv na zvyšovanie vápnika v tele a udržovanie zdravých kostí. Nová švédska štúdia však šokuje verejnosť i odborníkov.
Podľa jej výsledkov zverejnených v lekárskom časopise British Medical Journal nepredchádzame denným pitím mlieka riziku zlomenia kostí, ale dokonca ním zvyšujeme riziko úmrtia!
Autorom štúdie je profesor Karl Michaelsson: "Naše výsledky môžu spochybniť odporúčania konzumovať vysoké dávky mlieka, aby zabránili zlomeninám krehkých kostí. Vyššia konzumácia mlieka u žien a mužov nesúvisí s nižším rizikom zlomenín a namiesto toho môže byť spojená s vyššou úmrtnosťou."
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Výskumu sa zúčastnilo spolu viac ako 60-tisíc žien vo veku od 39 do 74 rokov a približne 45-tisíc mužov vo veku od 45 do 79 rokov. Výsledky dvadsaťročnej štúdie sú šokujúce a prekvapili i samotných vedcov: U žien, ktoré denne vypili viac ako tri poháre mlieka, sa riziko úmrtia zdvojnásobilo v porovnaní so ženami, ktoré vypili menej mlieka. Dôvodom boli najčastejšie poruchy obehovej sústavy a srdca. Navyše, zvýšilo sa u nich i riziko vzniku zlomenín, a to až o 60%.
Zápaly a infarkt
Na Slovensku žije približne 240-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30% diagnostikovaných prípadov a iba 18% pacientov sa adekvátne lieči. Vápnik je pre pevné kosti veľmi dôležitý. Práve nízky príjem vápnika je pre vznik osteoporózy rizikovým faktorom. Mlieko by preto malo byť v tomto smere prospešné.
Čítajte: Hrozí rednutie kostí aj Vám?
Švédski vedci však tvrdia, že mliečny tuk pozitívne účinky vápnika narúša a vinia ho za zápalové procesy v organizme a tiež zvýšené riziko infarktu. Konkrétne ide o obsah laktózy a monosacharidu galaktózy v mlieku. Tieto sacharidy môžu v tele zvyšovať oxidatívny stres a zápalové procesy. Výsledky sa vzťahujú výlučne na mlieko ako nápoj. Do pozornosti preto dávajú rôzne druhy mlieka, mliečne produkty a zloženie, ktoré naše zdravie výrazne ovplyvňujú.
Zelená pre nízkotučné mliečne výrobky
Vedci ďalej zistili, že práve nízkotučné mliečne výrobky v podobe jogurtov, masla a syrov majú priaznivý účinok na zdravie kostí a znižujú riziko predčasného úmrtia.
Každý človek by sa mal snažiť konzumovať vyváženú stravu vrátane mliečnych výrobkov, ktoré sú pri predchádzaní osteoporóze kľúčovými potravinami.
Profesor Michaelsson priznal, že ďalšie štúdie sú v tomto smere nevyhnutné. Podľa odborníkov by sme sa vzhľadom na preplnený trh mali konzumáciou mlieka a živočíšnych produktov zaoberať oveľa dôkladnejšie.
Buďme objektívni
Britskí experti upozorňujú, že výsledky uvedenej štúdie môžu byť skreslené. Vo Švédsku je totiž mlieko obohacované vitamínom A. Mechanizmus však nie je bližšie špecifikovaný. I podľa profesorky Sue Lanham-Newovej jedna takáto štúdia nie je dostatočným dôvodom pre zmenu v našom jedálničku. Mnoho výskumov dokazuje ochranný vplyv mlieka na srdcové choroby, mozgové príhody či dokonca prevenciu cukrovky.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Ako často chodíte „na malú“? Pri tomto čísle treba spozornieť!
Aká frekvencia močenia sa počas dňa ešte považuje za zdravú, a kedy už môže ísť o príznak ochorenia? Zdravotníci poznajú presné číslo.
Užívate tento liek proti bolesti? Môže ovplyvniť vaše správanie
Užívanie bežného lieku proti bolesti môže viesť k zmenám v emóciách, naznačuje výskum.
Otrava jedlom: Táto strava vás dokáže ochrániť pred nepríjemnými symptómami
Lekári uviedli, aké potraviny by ste mali jesť, aby ste svoje črevá ochránili pred otravou z jedla.
Máte túto chybu krásy? Podľa doktorky budete vďaka tomu vyzerať mladšie
Lekárka odhalila prekvapivú nedokonalosť, ktorá značí, že budete v staršom veku vyzerať mladšie ako vaši rovesníci.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.