Božské kakao pre lepšiu pamäť
Stále zabúdate a radi by ste si pamätali oveľa viac? Činnosť pamäte môžete zvýšiť veľmi jednoducho. Stačí, ak si doprajete kakao.
Pokles pamäťových funkcií je spôsobený zmenami v konkrétnych oblastiach mozgu. Vedci poskytli priame dôkazy o tom, že tento úpadok pamäte môže byť zvrátený správnou stravou.
Prospešné antioxidanty
Novej štúdie sa v tejto súvislosti zúčastnilo 37 dobrovoľníkov vo veku od 50 do 69 rokov. Boli rozdelení do dvoch skupín, pričom každej bol pridelený iný spôsob stravovania. Jedna skupina konzumovala stravu bohatú na flavonoidy (900 mg denne), pričom druhá skupina respondentov mala jeho prísun znížený na 10 mg za deň, a to po dobu troch mesiacov.
Čítajte: Zo sladených nápojov školáci hlúpnu
Výsledky ukázali, že mozgové funkcie podmieňujúce pamäťovú činnosť sa výrazne zlepšili u tých respondentov, ktorí zvýšili príjem týchto antioxidantov.
Rastlinné látky flavonoidy majú i protizápalový účinok a pôsobia aj proti vírusom. Dokážu chrániť telo pred srdcovými chorobami a pomáhajú i v boji s rakovinou. Chránia bunky pred škodlivými látkami a obnovujú ich prirodzený stav.
Tieto látky v krvi znižujú hladinu oxidu dusíku v krvi, podporujú krvný obeh a rozširujú cievy, čo je spájané s jeho afrodiziakálnymi účinkami.
Čítajte: Správny apetít dokáže v posteli divy!
Božský nápoj Aztékov
Flavonoidy obsahuje kakao, čajové lístky a niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kakao už v dávnych dobách slúžilo ako medicína. Podľa amerických vedcov obsahuje viac antioxidantov ako červené víno či zelený čaj. Nie nadarmo ho preto Aztékovia nazývali "Božským nápojom".
Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?
Okrem flavonoidov obsahuje i množstvo horčíka, železa, chrómu, zinku, vitamínu C a ďalších.
Bez mlieka!
Ak si myslíte, že horúce kakao i mliečna čokoláda bude mať rovnaký efekt, mýlite sa. Mlieko má schopnosť tieto rastlinné látky degradovať a neutralizovať vplyvom nasýtených tukov.
Najlepšie účinky kakaa tak docielite konzumáciou horkej čokolády s viac ako 70% obsahom kakaa, kakaových produktov bez vysokého podielu mlieka a najmä kakaového prášku z nepražených kakaových bôbov.
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.