• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Šéf EK Barosso si pre eurofondy pohovorí s Robertom Ficom

  • 16:24 08.04.2013
  • BRUSEL
Šéf EK Barosso si pre eurofondy pohovorí s Robertom Ficom

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso v pondelok absolvuje pracovný obed so slovenským premiérom Robertom Ficom, s ktorým bude rokovať prevažne o ekonomických záležitostiach.

Podľa informácií, ktoré zverejnil Úrad vlády SR, sa na rokovaní zúčastnia taktiež minister financií SR Peter Kažimír a podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, pričom hlavnou témou budú "dôležité ekonomické otázky, a to čerpanie európskych fondov, ktoré Slovenská republika môže čerpať v aktuálnom období, a možnej realokácii týchto zdrojov".

Ďalšími bodmi by mali byť "politika súdržnosti a aktuálne otázky Európskej únie", dodáva oficiálna tlačová správa.

Pred samotným rokovaním s Barrosom sa delegácia plánuje stretnúť s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom zodpovedným za medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti.

Vláda od Bruselu požaduje, aby v rámci eurofondov podporoval vo vyššej miere rozvoj infraštruktúry ako prostriedok hospodárskeho rastu. Upozorňuje tiež na potrebu vyššej pružnosti pri čerpaní prostriedkov z eurofondov, s ktorým má Slovensko dlhodobo problémy.
Vláde pomôžu experti

Slovenská vláda sa s Európskou komisiou (EK) dohodla na vytvorení "expertnej skupiny", ktorá pomôže Slovensku dočerpať prostriedky z európskych fondov určené pre finančné obdobie končiace sa tento rok. Premiér Robert Fico to povedal na spoločnom tlačovom brífingu s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom, s ktorým v pondelok rokoval v Bruseli. Podľa Fica momentálne Slovensku hrozí, že vzhľadom na problémy s čerpaním príde o 250 až 600 miliónov eur z eurofondov, pričom zodpovednosť za situáciu pripisuje predošlej vláde.

"Som veľmi rád, že sme sa s pánom predsedom (EK) dohodli na vytvorení spoločnej expertnej skupiny, ktorá predloží v priebehu mája správu o tom, ako môžu Slovenská republika a Európska komisia pracovať, aby sme zabezpečili zväčšenie pružnosti a predovšetkým zrealizovali efektívne míňanie sumy... identifikovanej ako suma, ktorá by mohla byť ohrozená," povedal Fico.

Ten podľa vlastných slov Barrosa informoval o "dobrých príkladoch realokácií" prostriedkov z eurofondov na Slovensku, ako je ich použitie na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí. S takýmto návrhom pritom prišiel samotný predseda EK, upozornil Fico s tým, že Slovensko by privítalo, ak by v takýchto programoch mohlo pokračovať.

Možnosti Slovenska pri dočerpávaní prostriedkov z eurofondov boli jednou z hlavných tém rokovania Fica s Barrosom, ktoré sa uskutočnilo formou pracovného obeda a zúčastnili sa na ňom aj slovenský minister financií Peter Kažimír aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny. Slovenská vláda od Bruselu už dlhšie požaduje, aby v rámci eurofondov podporoval vo vyššej miere rozvoj infraštruktúry ako prostriedok hospodárskeho rastu. Upozorňuje tiež na potrebu vyššej pružnosti v čerpaní prostriedkov, s ktorými má Slovensko dlhodobo problémy.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

VČERA - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

VČERA - 20:08Zahraničné

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

VČERA - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

VČERA - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.