Vieme, čo spôsobuje vašu nervozitu!
Mali ste celkom dobrú náladu a po návrate z obeda ste akýsi podráždení? Porozmýšľajte nad tým, čo ste zjedli! Aj jedlo nám môže pokaziť deň.
Tak ako existujú potraviny, ktoré vaše telo naplnia endorfínmi, existujú aj tie s opačným efektom.Poriadny chaos v našom tele vedia narobiť rôzne prísady v jedlách. Útočia na nervový systém a môžu byť príčinou podráždenia, únavy, stavov úzkosti, mrzutosti aj hnevu. Tak sa na ne spolu pozrime, nech si nabudúce nepokazíme náladu!
Aspartam v sladkých vodách
Možno tento názov počujete prvýkrát, no asi nám dáte za pravdu, že už jeho znenie nie je príliš vábne. Ide o najznámejšie a najkontroverznejšie umelé sladidlo, ktoré je až o 200-krát sladšie ako sacharóza.
Čítajte: Tieto zdravé jedlá v skutočnosti také zdravé nie sú
Štúdie jeho účinkov na zvieratá ukázali radu negatívnych výsledkov. Patrili medzi ne poruchy endokrinného systému, asmu, bolesti svalov, artritídu, poruchy plodu či nádory na mozgu. Dlhodobá konzumácia aspartamu môže mať výrazný vplyv na nervový systém človeka, správanie a tiež narušiť hormonálnu rovnováhu.
Často je súčasťou sladených limonád.
Glutaman sodný
Táto látka je vám naopak iste veľmi dobre známa. Využívaná je v potravinárskom priemysle ako najpoužívanejšie dochucovadlo jedál, ktoré dokáže i predĺžiť životnosť výrobku.
Konzumácia glutamanu alias E621-625 môže spôsobiť výkyvy nálad, migréna, žalúdočné kŕče, podráždenosť i poruchy spánku.
Ak sa mu chcete vyhnúť, prestaňte konzumovať čipsy, instantné a konzervované jedlá, polotovary, korenené zmesy a veľkým oblúkom sa vyhýbajte návštevám fast-foodov!
Čítajte: Je vám zima? Tieto jedlá vás zaručene rozpália
Cukor
Doprajete si sladkosti a veľkú eufóriu z vynikajúcej chuti zrazu vystriedajú výčitky. Kolísanie hladiny cukru v krvi totiž spôsobuje zmenu nálady, samozrejme k horšiemu. Podráždenosť, mrzutosť a nervozita je ešte výraznejšia u detí a práve cukor môže byť príčinou ich nepokoja.
Dajte si pozor na nadmernú konzumáciu cukru. Môže spôsobiť cukrovku, obezitu, vysoký krvný tlak a tiež narušenie funkcie štítnej žľazy.
Čítajte: Zdravé potraviny modernej kuchyne. Tieto sa oplatí vyskúšať
Ak hovoríme o cukre, nie sú to prioritne len sladkosti. Myslite na to, že cukor sa môže nachádzať aj v zaváranej zelenine, v údeninách, omáčkach či v dresingoch.
Biela múka
Či sa o zdravú výživu zaujímate alebo nie, asi dobre viete, že biela múka nášmu organizmu vôbec neprospieva, Spôsobom mletia je zbavená podstatnej časti živín.
Okrem toho obsahuje i jednoduché sacharidy, ktoré, ako sme už vyššie spomenuli, vedia poriadne rozkolísať cukor v krvi. Vysoký glykemický index spôsobí, že ste hladní skôr, ako by ste si dopriali niečo výživné.
Problémom navyše môže byť aj samotný lepok. Častými následkami sú problémy s trávením, pálenie záhy, nafukovanie, únava, zlá nálada a podráždenosť.
Éčkové farbivá
A na záver tu máme staré známe potravinárske farbivá. Synteticky produkované E100-180 sa stávajú súčasťou potravín z dôvodu zvýraznenia farby i chuti. Éčka môžu vyvolať alergické reakcie, astmu a podobne ako cukor prispievajú k detskej hyperaktivite a poruchám sústredenia.
Čítajte: Večný problém nielen detí: Sladkosti áno, vitamíny nie!
Poradíme vám len, aby ste čítali zloženie a etikety. Farbivá sa totiž môžu nachádzať skutočne vo všetkom.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.