• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Revolúcia v estetickej medicíne: Omladenie vďaka vlastnému tkanivu

  • 10:00 10.12.2014
  • ŽILINA
Revolúcia v estetickej medicíne: Omladenie vďaka vlastnému tkanivu

Najprogresívnejšie metódy estetickej dermatológie sú dostupné už aj na Slovensku. Sľubujú kvalitnejší život a výborné výsledky bez rizík.

Pre spravodajskú agentúru TASR to uviedla predsedníčka Slovenskej spoločnosti estetickej dermatológie Hana Zelenková v rámci medzinárodného kongresu Gold Dermaparty 2014 v Žiline.

Vlastné tkanivo bez rizika nežiaducich účinkov

„V estetickej dermatológii ide najmä o omladenie pokožky a tým aj zlepšenie kvality života. Využitie kmeňových buniek, fibroblastov a chondroplastov, je ešte stále málo využívanou, no progresívnou metódou v rámci estetickej chirurgie. Pacient totiž využíva svoje vlastné tkanivo, takže odpadá riziko alergií a iných nežiaducich efektov,“ zdôraznila Zelenková.

Na kongrese podobnú metódu, používanú v estetickej chirurgii, avšak s využitím tuku, prezentoval plastický chirurg Yassine Ghazi Abou Ghoneim. Počas nej uviedol, že ide o úplne novú metódu získavania kmeňových buniek z tuku, ktorá na rozdiel od doterajšej je nielen omnoho menej invazívna, a preto môže byť vykonávaná ambulantne aj dermatológmi, ale predovšetkým dokáže získať z podkožného tuku vysoký obsah kmeňových buniek so živými kultúrami a teda s následným rastovým potenciálom na ktoromkoľvek mieste na tele.

Doterajšie metódy sa nezaobišli bez cetrifúgy, ktorý zbavila odobratý tuk tekutých prímesí, čím sa však zničili živé kultúry a tým tuk stratil svoj rastový potenciál.

Deformácie tváre, úrazy, jazvy, vrásky, problémové partie,...

"Následne tak s využitím malého množstva vlastného tuku možno nielen odstrániť vrodené deformácie tváre, stavy po úrazoch, jazvy, ale i modelovať problematické partie tela, vypĺňať vrásky, pery a podobne. Kedže ide o aplikáciu vlastných tukových buniek, nevzniká alergia,“ doplnil Ghoneim.

Vypestovanie kmeňových buniek

Napríklad na regeneráciu pokožky na tvári, rukách, krku, či iných častiach trupu stačí jeden milimeter vlastnej kože. „Vzorka sa musí do 24 hodín dopraviť do laboratória. Tam sa potom rozmnožením vytvorí niekoľko milión vlastných fibroplastov. Tie dostane pacient najskôr po šiestich týždňoch od odobratia vzorky“, vysvetlil Ghoneim s tým, že aplikácia laboratórne vypestovaných vlastných kmeňových buniek podporí ich novotvorbu u pacienta, zmierňovanie vrások a zvyšovanie pružnosti kože.

„Prvé efekty možno vidieť do troch mesiacov od zákroku,“ dodal Ghoneim. Na záver uviedol, že hoci sú obe metódy estetickej chirurgie pre pacientov minimálne bolestivé, vo svete sa nateraz málo využívajú. Na Slovensku pri ich realizácii spolupracuje zdravotné zariadenie v Bratislave a laboratóriá v Šarišských Michaľanoch.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/Bernard Cassière
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

Na toto nesmiete zabudnúť pred spaním, inak vám hrozí vyššie riziko Alzheimerovej choroby

VČERA - 19:35Zdravie

Ľudia, ktorí majú menej ako 65 rokov sú obzvlášť ohrození.

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

Uhorky posilňujú imunitný systém, pomôžu aj s pleťou

9:18 02.09.2024Zdravie

Uhorky majú mnoho zdravotných benefitov. Posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri hydratácii organizmu a podporujú vyprázdňovanie. Dokážu tiež rozjasniť a zlepšiť stav pleti.

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

Toto vám hrozí, ak nedostatočne uvaríte bravčové mäso

17:26 01.09.2024Zdravie

CT vyšetrenie odhalilo desivý účinok nedostatočnej tepelnej úpravy výrobku z bravčového mäsa.

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

8 varovných znakov rakoviny, ktoré si musíte všímať pri jedení

13:24 31.08.2024Zdravie

Niektoré príznaky rakoviny sa najviac prejavujú pri jedení. Tieto by ste si nemali mýliť s inými ochoreniami.

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

Lekár radí: 3 spôsoby, ako si udržať zdravý vzťah k alkoholu

19:42 29.08.2024Zdravie

Nedovoľte alkoholu zničiť vám zdravie, vzťahy či kariéru. Lekár radí, ako si udržať zdravý vzťah s konzumáciou alkoholu.