Makadamové oriešky. Chrumkajte výživu z trópov!
Chrumkanie makadamových orieškov pozitívne vplýva na naše zdravie. Podporujú dlhovekosť a regeneráciu.
Makadamové orechy vás dostanú jemne maslovou chuťou, ktoré sa pestujú v tropických oblastiach Austálie, Brazílie, Indonézie, Kene, Nového Zélandu a Južnej Afriky. Hoci je Austrália najväčším producentom týchto orieškov, svojou lahodnou chuťou sú najviac uznávané orechy z Havaja.
Existuje asi sedem druhov Makadamových orieškov, ktoré rastú na svete, no len dva z nich sú jedlé. Sú to plody Macadamia integrifolia, ktorých stromy produkujú hladké oriešky a Macadamia tetraphylla.
Nutričné hodnoty:
Obsahujú radu výživných a zdraviu prospešných živín.
Sú bohatým zdrojom vitamínu A, železa, bielkovín, vitamínov skupiny B ako je tiamín, riboflavín či niacín a tiež foláty. Obsahujú i malé množstvo zinku, medi, vápnika, fosforu, draslíka a horčíka.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Tieto oriešky obsahujú aj antioxidanty ako sú polyfenoly, aminokyseliny, flavóny a tiež selén. Sú tiež zdrojom sacharidov v podobe sacharózy, fruktózy, glukózy a maltóza.
Vďaka obsahu všetkých týchto výživných látok podporujú zdravie mnohých orgánov:
Zdravé srdce
Makadamové oriešky neobsahujú žiaden cholesterol a sú veľmi prospešné pri znižovaní jeho hladiny v krvi. Sú bohaté na zdravé mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré pomáhajú čistiť tepny a udržiavať ich zdravé.
Čítajte: Zdravé srdce vďaka vlašským orechom
Antioxidanty
Veľký prínos orieškov spočíva v ich vysokom obsahu flavonoidov, ktoré sa v týchto rastlinách prirodzene vyskytujú. Chránia naše bunky pred poškodením a toxínmi z vonkajšieho prostredia. V našom tele sa premieňajú na atioxidanty. Účinne ničia voľné radikály a chránia naše telo pred rôznymi ochoreniami, vrátane rakoviny.
Správna mozgová činnosť
Makadamové orechy podporujú fungovanie nervového systému. Obsah medi v nich navyše podporuje tvorbu neurotransmiter, ktoré sú v mozgu zodpovedné za odosielanie signálov.
Čítajte: Semiačka plné zdravia. Jesť by sme ich mali denne
Štíhla línia
Ľudia si väčšinou tieto oriešky nedoprajú z dôvodu nesprávnej mienky, že obsahujú veľa tuku a tým zvyšujú cholesterol. Nie je to však pravda. Makadamové orechy však obsahujú zdraviu prospešné tuky, ktoré chudnutie podporujú. Sú bohaté na omega 7 a kyselinu palmitolejovú, ktoré poskytujú stavebné prvky pre enzýmy, riadia metabolizmus, prispievajú k spaľovaniu tukov a obmedzujú chuť k jedlu.
Pokožka, vlasy, nechty
Tieto oriešky obsahujú podstatne bohaté množstvo bielkovín, ktoré sú nevyhnutnou súčasťou našej stravy, prispievajú k budovaniu svalstva a tkaniva, zdravým vlasom, nechtom a pokožke.
Lepšie trávenie
Vláknina podporuje pocit sýtosti, zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche. Makadamové oriešky obsahujú až 7% vlákniny.
Čítajte: Vláknina pre štíhle a zdravé telo. Ako ju získame?
Zdravé kosti
Fosfor v makadamových orieškoch hrá dôležitú úlohu pri mineralizácii zubov a u zdravých kostí. Podporuje látkovú výmenu, vstrebávanie a transport živín. Obsahujú i mangán, ktorý pomáha pri stavbe nového kostného tkaniva. Omega 3 zabraňuje osteoporóze a znižuje prejavy artritídy.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.