Rozmrazovanie mäsa v stojatej vode a izbovej teplote môže byť nebezpečné

Stojatá voda a izbová teplota sú podľa hygienikov kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať.
Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy.
Stojatá voda a izbová teplota sú podľa nich kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať. "Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami," informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. "Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia," povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška.
Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.

Kubina: Ústavný súd nepovedal, že minister konal pri čurillovcoch zákonne
Ústavný súd SR nekonštatoval, že minister postupoval pri postavení skupiny policajtov, známych aj ako čurillovci, bývalej Národnej kriminálnej agentúry mimo služby zákonne.

Padnutie omietky v ambulancii polikliniky mal spôsobiť sonický tresk
Stropná omietka zranila ženu, ktorá bola u lekárky s dvoma deťmi.

Ministerstvo zahraničných vecí SR varuje pred silnou piesočnou búrkou
MZVEZ varuje pred piesočnou búrkou, ktorá má v stredu zasiahnuť Egypt.

V Bratislave sa na križovatke zrazila električka s autom
Pre nehodu na križovatke obojsmerne nepremávali električky č. 4.

Dohady o výraznejšej zmene v cirkvi považuje teológ Konečný iba za teoretické
Dohady čo i len o výraznejšej zmene orientácie katolíckej cirkvi po smrti pápeža Františka pokladá 81-ročný emeritný profesor Teologickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku Anton Konečný iba za teoretické.