Rozmrazovanie mäsa v stojatej vode a izbovej teplote môže byť nebezpečné
Stojatá voda a izbová teplota sú podľa hygienikov kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať.
Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy.
Stojatá voda a izbová teplota sú podľa nich kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať. "Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami," informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. "Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia," povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška.
Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.
Majerský: KDH neplánuje s Kresťanskou úniou uzatvárať "pakt", no dvere k nám sú otvorené
Opozičné KDH neplánuje so stranou Kresťanská únia uzatvárať koalíciu či "pakt" vzhľadom na blízkosť v konzervatívnych témach.
Medzinárodný rýchlik zrazil a usmrtil osobu v koľajisku
Viaceré vlaky museli odrieknuť.
Muža na ulici bodli do krku, na mieste zasahovali záchranári
K mužovi vyslali záchranárov.
Slovenský horolezec neprežil pád vo Veľkej Studenej doline
Slovenský horolezec v piatok popoludní neprežil pád vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách.
Pre viaceré okresy po celý víkend platí výstraha
Výstraha prvého stupňa platí predbežne do pondelka.