• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
15°Bratislava

Vrahovia sú stále obkľúčení. Paríž však čelí ďalšej dráme

  • 10:59 09.01.2015
  • PARÍŽ
Vrahovia sú stále obkľúčení. Paríž však čelí ďalšej dráme

Veľká pátracia akcia po dvoch mužov podozrivých zo stredajšieho krvavého útoku na satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži priniesla ovocie. V centre mesta sa odohráva ďalšia rukojemnícka dráma.

Francúzska polícia obkľúčila vrahov v mestečku Dammartin-en-Goele, kde sa zabarikádovali v budove tlačiarne a držia jedného rukojemníka. Médiá uvádzajú, že je ním 28-ročný muž, ktorý v tlačiarni pracoval.

AKTUÁLNE INFORMÁCIE NÁJDETE AJ V TOMTO ČLÁNKU

Polícia už nadviazala s ozbrojencami telefonický kontakt. Podľa rozhlasovej stanice RTL chcú zomrieť ako mučeníci.

Polícia najskôr páchateľov prenasledovala na priľahlej diaľnici A2, kde sa mali násilím zmocniť auta typu Peugeot, na ktorom unikali. Úrady obyvateľov zo širokého okolia urýchlene evakuovala a v súčasnosti polícia s teroristami vyjednáva.

Ďalší útok a rukojemnícka dráma v centre Paríža

Úrady obyvateľov zo širokého okolia urýchlene evakuovali. V Paríži sa medzitým odohral ďalší útok. Ozbrojený muž prepadol obchod s kóšer potravinami na východe mesta, kde zadržiava viacerých rukojemníkov. Ide s najväčšou pravdepodobnosťou o toho istého muža, ktorý zastrelil vo štvrtok na predmestí Montrouge policajtku.

Polícia informovala, že pri prestrelke v obchode bola zranená najmenej jedna osoba. Útočník je ozbrojený dvoma automatickými zbraňami.

Pripravený je aj tank

V súčasnosti polícia s teroristami vyjednáva a nedovolí miesto snímať ani televíznym štábom. Francúzske ministerstvo vnútra potvrdilo, že s mužmi majú policajti kontakt a prioritou je dialóg s nimi. Na mieste je však pripravený aj tank.

Britská tajná služba MI5 varuje pred ďalšími teroristickými útokmi na Západe.

Naživo: Polícia obkľúčila teroristov, vyjednáva s nimi

Bratia Kouachiovci vo štvrtok vykradli benzínovú stanicu, spoznali ich na pumpe pri meste Villers-Cotterets, 80 kilometrov od Paríža, kde údajne ukradli jedlo a benzín. Automobil, ktorým sa vo presúvali opustili a podľa agentúry AFP v ňom našli džihádistické zástavy a molotovove koktejly. Muži sú podľa médií vyzbrojení kalašnikovmi a granátometmi. Najvyšší stupeň teroristickej výstrahy rozšírili medzičasom z oblasti Paríža aj na Pikardiu. Špeciálne ťažko ozbrojené jednotky podporujú pri bezprecedentnej pátracej operácii vrtuľníky, psy a v noci sa využívali prístroje na nočné videnie.

VŠETKY INFORMÁCIE O TRAGÉDII SA DOZVIETE V TOMTO ČLÁNKU.

Polícia stráži médiá, kostoly, mešity i dopravné uzly

Ministerstvo obrany uviedlo, že v celej krajine je v nasadení 88-tisíc mužov z polície i armády. Doteraz zatkli deväť ľudí s väzbami na bratov. Zvýšené bezpečnostné opatrenia sú citeľné naprieč Francúzskom, pričom polícia stráži médiá, kostoly, mešity či dopravné uzly. V Paríži sa už druhú noc po sebe konali spomienky za obete streľby. Americký prezident Barack Obama prišiel vyjadriť sústrasť na francúzske veľvyslanectvo vo Washingtone. Páchatelia boli podľa údajov BBC na zozname osôb so zákazom vycestovať do USA.

Pri útoku kričali "Alah je veľký"

Bratia vo veku 32 a 34 rokov, ktorí v stredu zastrelili 12 ľudí, sa narodili v Paríži alžírskym prisťahovalcom. Chérifa v roku 2008 odsúdili na tri roky väzenia za členstvo v parížskej skupine, ktorá posielala džihádistov do Iraku. Jeden z bratov mal údajne dokonca absolvovať tréning u al-Kájdy v Jemene. Pri útoku na týždenník páchatelia kričali, že pomstili proroka Mohameda a "Alah je veľký". V Paríži sa strieľalo aj vo štvrtok, po útoku zomrela policajtka a jej kolegu previezli do nemocnice. V skorých ranných hodinách došlo k výbuchu aj na pri mešite na východe Francúzska. Viac o týchto incidentoch sa dočítate ---> V TOMTO ČLÁNKU.

Odporúčame:

Francúzi sledovali bratov podozrivých z útoku už dlhšie

Parížsky útok je mementom aj pre Slovákov, uctili si obete

V Paríži sa opäť strieľalo, pri mešite vybuchla nálož

Ozbrojenci zabili v redakcii francúzskeho časopisu 12 ľudí

Dánske noviny zvyšujú bezpečnosť pre karikatúry Mohameda

Karikaturisti a novinári poslali extrémistom jasný odkaz

Známy denník zverejnil karikatúry od Charlie Hebdo

Zdroj: WEBNOVINY Foto: Sky News Live/Youtube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

VČERA - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

VČERA - 20:08Zahraničné

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

VČERA - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

VČERA - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.