Tajomstvo čaju
- 10:24 13.01.2015
- BRATISLAVA
V minulosti naši predkovia liečili mnoho chorôb domácou medicínou. Základnou súčasťou receptúry bol teplý vylúhovaný čaj zo starostlivo nazbieraných byliniek. Pridali loj, med a štipku roztlačeného cesnaku. Každý mal svoj vlastný recept, ale všetci ho volali čaj.
Od roku 2003 sa Tatranský čaj vyrába v Kežmarku. Do nádherných dizajnových fľaší s typickým T sa začal plniť v roku 2009 a vtedy dostal aj globálny názov - TATRATEA. Je bezpochyby prvým originálnym liehovinovým nápojom na čajovom základe.
Poctivý výber prvotriednych čajov a bylín je pilierom TATRATEA. Po prísnej kontrole surovín a ich dôkladnej príprave prebieha špeciálna extrakcia dvojitou až trojitou maceráciou. V nej tkvie kúzlo, ktoré vytiahne zo všetkých ingrediencií to najlepšie a tvorí tak srdce TATRATEA. Samostatne sa maceruje čierny čaj, byliny a hobliny z duba. Čajové lístky z indickej provincie Assam sú pomaly macerované v studenom alkohole na získanie sviežej arómy, sladkastej chuti a silno-tmavej farby. Osobitú a typickú chuť mu dodávajú hobliny z duba – posvätného stromu Slovanov – namáčané v jemnom liehu. Správna kombinácia bylín a korenia vytvára unikátnu synergiu prírodných chutí. Lieh z nich pomaly uvoľňuje esencie, ktoré tvoria základ chute. Aby boli vstupné ingrediencie čerstvé, tento proces trvá maximálne 6 týždňov a po ňom nasleduje prvá mechanická filtrácia.
Z macerátov kvalitného indického čaju Assam, dubového dreva a bylín (napr. ľubovník, medovka , mäta, pestrec mariánsky, palina či klinček) sa pridaním ovocných destilátov a extraktov pripravuje čajovo-bylinný koncentrát. Tento koncentrát zreje až 8 týždňov, kde sa pôsobením kyslíka a času ingrediencie jemne premiešajú. Po maturácii koncentrátu prichádza na rad druhá mechanická filtrácia.
Veľký význam pre kvalitu a chuť výsledného produktu má voda. Keďže produkty sa vyrábajú v bezprostrednej blízkosti Vysokých Tatier, bolo by hriechom nepoužiť tú najkvalitnejšiu vodu priamo z nich. Voda z Kežmarskej bielej vody je pred použitím upravená prostredníctvom Grander filtra.
Zmiešaním pramenitej horskej vody, veľmi jemného rafinovaného liehu, cukrového sirupu a maturovaného koncentrátu vzniká kúsok slovenskej prírody ukrytej vo fľaši.
Finálna kompozícia takto dozrieva. Po 6 týždňoch nasleduje konečná, v poradí už tretia filtrácia a následné plnenie do ikonických fliaš. Pred balením do originálnych kartónov je každá fľaša starostlivo ručne utretá, aby v plnej kráse našla svojho majiteľa.
Takto sa tvorí TATRATEA. Precízne, s vášňou a láskou.
Je to dlhá a náročná cesta. Odkryte toto tajomstvo > >
Nostalgické filmy, ktoré očaria aj vaše deti
Chcete svojim deťom priblížiť čaro filmov, ktoré vás sprevádzali počas detstva? Pripravili sme pre vás výber príbehov, ktoré vo vás oživia tie najkrajšie spomienky.
Objavovanie Maďarskej kuchyne: Cestovanie autom po Maďarsku
Maďarsko, krajina plná historických miest, termálnych kúpeľov a nádhernej prírody, láka cestovateľov nielen svojimi kultúrnymi pokladmi, ale aj bohatou kuchyňou.
Vianočná ponuka Telekomu: 100 GB dát pre predplatené karty, MIXI kalendár a ďalšie odmeny
Vianočná ponuka pre predplatené karty ponúkne 100 GB dát po troch dobitiach i adventný MIXI kalendár, pre SWIPE príde Diamond ticket či odmena za odporúčanie.
Telekom Vianoce 2024: Exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, TV obsahu, akcií a prekvapení
Zákazníkov Telekomu čaká exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, atraktívny TV obsah i najnovšie filmy, tisícky prekvapení v Magenta Moments, aj akcie pre dobíjacie karty.
Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými
Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.