Do kín prichádza posledný diel Troškovej trilógie Babovřesky

Na plátnach slovenských i českých kín sa čoskoro objaví posledný diel trilógie českého režiséra Zdeňka Trošku Babovřesky. "V treťom diele doťahujeme príbeh do konca, celá trilógia sa vlastne odohráva v rozpätí štrnástich dní a tretím dielom už to celé končí. Ja som stúpenec čísla tri, aj keď ten koniec som nechal trošičku otvorený," naznačil známy režisér.
Dej filmu sa točí okolo pomsty starostu Stehlíka a v mene likvidačnej vojny, ktorú vyhlásia miestne klebetnice trom mládencom za to, že priviedli ich vnučky do druhého stavu. "Starosta Stehlík sa nemôže preniesť cez to, že ho stará Horáčková ponížila pred vysokým hodnostárom z pražského ministerstva financií, tak sa s chlapcami spojí a vymýšľajú, ako sa tých báb zbaviť, čo napokon prináša celý rad úsmevných momentov," priblížil Troška. Snímka bude v slovenských kinách od 22. januára.
Video: Babovresky 3 - trailer
Pri príležitosti predstavenia filmu známy režisér zároveň pokrstil i kuchárku Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr, ktorou nadväzuje na svoj knižný debut Nebe v hubě aneb Chrocht chrocht. Titul novej knihy tvoria opäť názvy jedál. "Nebe v hubě je názov výborného zákusku a Čertův švagr, to je jedno ostrejšie, pikantné jedlo," vysvetlil Troška v rozhovore pre agentúru SITA.
Pri výbere receptov sa rodák zo Strakoníc podľa vlastných slov inšpiroval najmä kulinárskym umením svojich predkov. "Sú tam recepty, ktoré som vzal od ľudí, nechcel som tam robiť žiadne čáry máry, žiadne špeciálne exotické jedlá. Je to taká dobrá, skromná, rýchla a lacná kuchárka. Vrátil som sa v nej k ľudovým jedlám, ktoré robievajú naše babičky, tetky, susedky. Dal som tam dokonca niekoľko receptov od našich babiek z Babovřeskov," prezradil.
Kniha je doplnená aj o príbehy z Troškovho života
Režisér úspešných trilógií Slunce seno... či Kameňák, viacerých rozprávok a historických drám oceňuje pri príprave jedál najmä jednoduchosť, ľudia by sa však podľa jeho slov nemali báť v kuchyni aj experimentovať. "Nezabudnite variť bez obavy, že to pokazíte. Je tisíc variácií na danú tému, treba sa len nebáť vytvárať vždy iný originál," poznamenal.
Na prípravu chutného jedla by si podľa jeho slov mal nájsť čas každý. "Vedieť si navariť je niečo úžasné, a keď sa chce, čas sa na to vždy nájde. Urobiť si čas na prípravu dobrého jedla a jeho pojedanie je pol životnej radosti a pohody," dodal.
Čitatelia v knihe nájdu vyše 200 receptov, ktoré sú koncepčne doplnené o pútavé a veselé príbehy z Troškovho života či nakrúcania. "Knižka je dobre urobená a príjemná. Mám veľkú radosť, že vyšla a verím, že čitateľov poteší takisto ako aj prvý diel," dokončil 61-ročný režisér.

Prvé podujatie novej sezóny na hrade Strečno bolo venované Žofii Bosniakovej
Prvé podujatie novej sezóny na hrade Strečno bolo venované spomienke na jeho najznámejšiu majiteľku Žofiu Bosniakovú.

Thurzove slávnosti na Oravskom hrade ponúknu sprievod i jarmok
Slávnostným sprievodom Oravským Podzámkom a ďalším kultúrnym programom na Oravskom hrade budú v nedeľu pokračovať Thurzove slávnosti.

Festival Rock pod Kameňom hlási zmenu miesta
Rock pod Kameňom, najväčší rockový festival na Slovensku, ktorý prebehne 26. až 28. júna, prichádza s novinkami.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru
Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa (13. 4.), do Svätého týždňa.

Slnko v sieti: Najlepším hraným filmom sú Vlny, získali deväť cien
Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v stredu v Bratislave laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2024.