Prieskum Slovákov: Mlieko vraj zahlieňuje a nemá vitamíny

Pijú Slováci mlieko? Ak nie, čo si o jeho účinkoch na zdravie myslia a aký je názor odborníkov?
Takmer polovica Slovákov pije mlieko pravidelne. V priemere sa u nás denne vypije jeden menší pohár tejto bielej tekutiny na osobu. Je to však o štvrtinu menej ako v Maďarsku a naša spotreba nedosahuje v porovnaní so škandinávskymi krajinami, napríklad s Fínskom, ani polovicu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorého výsledky predstavili na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
Prieskum preukázal, že prevažná väčšina opýtaných mlieko pije. Nekonzumuje ho však približne 19 percent respondentov. Podľa Martina Slosiarika z agentúry Focus na Slovensku obľubujú mlieko viac ženy a ľudia v staršom veku nad 60 rokov. O jeho priaznivom účinku na zdravie, vďaka obsahu vápnika, je presvedčených 84 percent ľudí zúčastnených na prieskume.
Čítajte: Pravda o mlieku. Piť či nepiť?
Viac ako 60 percent opýtaných však verí, že trvanlivé mlieko obsahuje konzervačné látky a je riedené vodou. Takmer 40 percent ľudí je presvedčených o tom, že mlieko zahlieňuje a skoro 19 percent ho považujú za nezdravé.
Viac ako polovica respondentov v prieskume uviedla, že priamo od kravy je mlieko najzdravšie.
Nepravdivé mýty o mlieku?
Odborníci považujú niektoré mýty spojené najmä s trvanlivým mliekom za nepravdivé. Podľa slov Ľubomíra Valíka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave obsahuje surové mlieko často patogénne mikroorganizmy.
"Vďaka tepelnej úprave sa choroboplodné zárodky ničia a aseptické spracovanie a plnenie zabezpečí jeho trvanlivosť. Preto nie je dôvod, aby sa doň pridávali konzervačné látky a voda," vysvetlil.
Obsah vitamínov a minerálov tepelne ošetreného a surového mlieka je podľa neho takmer rovnaký.
"Mlieko si uchováva v priemere 90 percent pôvodných vitamínov a nutrientov aj po tepelnom ošetrení. Jednou z najcennejších látok v ňom je vápnik," skonštatoval Valík.
To, že pitie mlieka podporuje tvorbu hlienu, považuje za mýtus, ktorý nie je doteraz vedecky potvrdený. "Veda, naopak, preukázala prospešnosť mlieka vďaka obsahu proteínov, vápnika, vitamínov a iných zdraviu prospešných látok," dodal.
Prieskum realizovala agentúra Focus v októbri 2014 na vzorke 1031 respondentov.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.