Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?
O stupeň dole a spotreba energie sa zvýši o približne 6%. Ľudia sa snažia čo najviac ušetriť, nehľadia však pritom na teplotu, ktorú si jednotlivé potraviny vyžadujú pre uchovanie ich kvality a nezávadnosti.
Potraviny musia byť dobre uskladnené, čo môže ich životnosť niekoľkonásobne predĺžiť. Zároveň tak uchovávate nielen ich chuť, ale aj výživové hodnoty.
Čo je však najdôležitejšie, pri nedostatočne nízkej teplote, dochádza k rozmnožovaniu baktérií. Samozrejme len v prípade, že si to dané potraviny vyžadujú.
Každý druh potrebuje iné podmienky skladovania. Niektoré sucho v špajze, iné chlad v pivnici, chladenie v chladničke alebo mrazenie.
Ideálna teplota v chladničke je podľa odporúčaní približne 3 stupne.
Suchý chlad
Pre fermentované typy salámy ako je napríklad čabajka, je ideálny suchý chlad. V chladničke by totiž okrem zmeny chuti mohlo vplyvom vlhkosti dôjsť k ich plesniveniu.
Čítajte: Tieto zdravé jedlá v skutočnosti také zdravé nie sú
Ich skladovanie je preto najvhodnejšie v dobre vetranej špajze, kde by sa mala teplota pohybovať od 18 do 20 stupňov Celzia. Vhodná je i pre čaje, kávu, múku, obilniny, cestoviny, strukoviny, oriešky, koreniny, oleje a octy, pečivo či sušienky.
V pivnici sa väčšinou teplota pohybuje okolo 12 stupňov Celzia, kde je vhodné skladovanie ovocia, zeleniny a balených nápojov.
Ovocie a zelenina v chladničke
Veľa ľudí dáva ovocie a zeleninu do chladničky, čo však nie je správne. Niektorým druhom totiž nadmerný chlad škodí. Obsahujú totiž vysoký podiel vody. Do chladničky preto určite nedávajte banány, citrusy, uhorky, paradajky a exotické ovocie, ale ani zemiaky.
Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?
Odborníci ďalej radia, aby sa neskladovali zemiaky s cibuľou blízko seba. Zemiaky vraj uvoľňujú vlhkosť a plyny, ktoré spôsobia rýchlejšie skazenie cibule.
A čo mraziak?
Ak chcete potraviny uchovať dlhodobo v mrazničke, ideálnou teplotou je -20 až -22. Potraviny so silnou arómou ako sú napríklad ryby, by ste mali mraziť oddelene od ostatných. To platí aj o aromatických jedlách v chladničke.
Čítajte: Tieto veci majú viac baktérií ako WC! Používame ich denne
Hotové a doma zamrazené potraviny je najlepšie skonzumovať do troch mesiacov. Skladovanie zamrazených potravín by nemalo presiahnuť jeden rok. Ak si kúpite balené mrazené potraviny, je potrebné dodržiavať dátum spotreby.
Vhodné obaly
Aj nesprávna voľba obalov a nedostatok vzduchu môže skrátiť dobu trvanlivosti. Bez priedušnosti ľahšie splesnivejú. Najmä skladovanie listovej zeleniny v igelitových sáčkoch prispieva k rýchlejšiemu hnitiu.
Čítajte: Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek
Ako skladovať mäso
Dôležité je i správne uskladňovanie surového mäsa v chladničke. Dávať by ste ho mali do uzatvorených nádob, aby nedošlo ku kontaminácii ostatných potravín v chladničke, keďže mäso ešte nebolo tepelne upravené.
Zabezpečte si priestor!
V preplnenej chladničke sa vzduch dobre neochladzuje a nie je v nej zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu.
Ak nie ste majiteľom chladničky so zabudovaným ventilátorom, ktorý zaručuje rovnakú teplotu v celom jej priestore, dôležité je rozmiestnenie jednotlivých potravín.
Na najchladnejšej poličke by ste mali skladovať mäso, údeniny či mäkké salámy.
Čítajte: Používate v obchodoch sušiče rúk? Odteraz už nebudete!
Horúce jedlo do chladničky nepatrí!
Hotové jedlo by sme mali uložiť do chladu do dvoch hodín od konca ich prípravy. V žiadnom prípade však nedávajte jedlo do chladničky horúce! Zvýšili by ste tak spotrebu energie a teplo by sa prenieslo i na okolité potraviny.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.