• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

  • 19:25 02.02.2015
  • BRATISLAVA
Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

O stupeň dole a spotreba energie sa zvýši o približne 6%. Ľudia sa snažia čo najviac ušetriť, nehľadia však pritom na teplotu, ktorú si jednotlivé potraviny vyžadujú pre uchovanie ich kvality a nezávadnosti.

Potraviny musia byť dobre uskladnené, čo môže ich životnosť niekoľkonásobne predĺžiť. Zároveň tak uchovávate nielen ich chuť, ale aj výživové hodnoty.

Čo je však najdôležitejšie, pri nedostatočne nízkej teplote, dochádza k rozmnožovaniu baktérií. Samozrejme len v prípade, že si to dané potraviny vyžadujú.

Každý druh potrebuje iné podmienky skladovania. Niektoré sucho v špajze, iné chlad v pivnici, chladenie v chladničke alebo mrazenie.

Ideálna teplota v chladničke je podľa odporúčaní približne 3 stupne.

Suchý chlad

Pre fermentované typy salámy ako je napríklad čabajka, je ideálny suchý chlad. V chladničke by totiž okrem zmeny chuti mohlo vplyvom vlhkosti dôjsť k ich plesniveniu.

Čítajte: Tieto zdravé jedlá v skutočnosti také zdravé nie sú

Ich skladovanie je preto najvhodnejšie v dobre vetranej špajze, kde by sa mala teplota pohybovať od 18 do 20 stupňov Celzia. Vhodná je i pre čaje, kávu, múku, obilniny, cestoviny, strukoviny, oriešky, koreniny, oleje a octy, pečivo či sušienky.

V pivnici sa väčšinou teplota pohybuje okolo 12 stupňov Celzia, kde je vhodné skladovanie ovocia, zeleniny a balených nápojov.

Ovocie a zelenina v chladničke

Veľa ľudí dáva ovocie a zeleninu do chladničky, čo však nie je správne. Niektorým druhom totiž nadmerný chlad škodí. Obsahujú totiž vysoký podiel vody. Do chladničky preto určite nedávajte banány, citrusy, uhorky, paradajky a exotické ovocie, ale ani zemiaky.

Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?

Odborníci ďalej radia, aby sa neskladovali zemiaky s cibuľou blízko seba. Zemiaky vraj uvoľňujú vlhkosť a plyny, ktoré spôsobia rýchlejšie skazenie cibule.

A čo mraziak?

Ak chcete potraviny uchovať dlhodobo v mrazničke, ideálnou teplotou je -20 až -22. Potraviny so silnou arómou ako sú napríklad ryby, by ste mali mraziť oddelene od ostatných. To platí aj o aromatických jedlách v chladničke.

Čítajte: Tieto veci majú viac baktérií ako WC! Používame ich denne

Hotové a doma zamrazené potraviny je najlepšie skonzumovať do troch mesiacov. Skladovanie zamrazených potravín by nemalo presiahnuť jeden rok. Ak si kúpite balené mrazené potraviny, je potrebné dodržiavať dátum spotreby.

Vhodné obaly

Aj nesprávna voľba obalov a nedostatok vzduchu môže skrátiť dobu trvanlivosti. Bez priedušnosti ľahšie splesnivejú. Najmä skladovanie listovej zeleniny v igelitových sáčkoch prispieva k rýchlejšiemu hnitiu.

Čítajte: Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek

Ako skladovať mäso

Dôležité je i správne uskladňovanie surového mäsa v chladničke. Dávať by ste ho mali do uzatvorených nádob, aby nedošlo ku kontaminácii ostatných potravín v chladničke, keďže mäso ešte nebolo tepelne upravené.

Zabezpečte si priestor!

V preplnenej chladničke sa vzduch dobre neochladzuje a nie je v nej zabezpečená dostatočná cirkulácia vzduchu.

Ak nie ste majiteľom chladničky so zabudovaným ventilátorom, ktorý zaručuje rovnakú teplotu v celom jej priestore, dôležité je rozmiestnenie jednotlivých potravín.

Na najchladnejšej poličke by ste mali skladovať mäso, údeniny či mäkké salámy.

Čítajte: Používate v obchodoch sušiče rúk? Odteraz už nebudete!

Horúce jedlo do chladničky nepatrí!

Hotové jedlo by sme mali uložiť do chladu do dvoch hodín od konca ich prípravy. V žiadnom prípade však nedávajte jedlo do chladničky horúce! Zvýšili by ste tak spotrebu energie a teplo by sa prenieslo i na okolité potraviny.

Zdroj: Info.sk, BD, organicauthority.com, novinky.cz, vitalia.cz Foto: Freeimages
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.