• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Výstavbu garáží na Bratislavskom hrade budú strážiť kamery

  • 8:16 07.02.2015
Výstavbu garáží na Bratislavskom hrade budú strážiť kamery

Výstavbu garáží na Bratislavskom hrade budú môcť od budúceho týždňa sledovať občania cez videá a fotky. Ako povedal v utorok novinárom predseda NR SR Peter Pellegrini, v priestoroch výstavby budú nainštalované webkamery, ktoré budú sekvenčne zaznamenávať priebeh výstavby.

"Obrázky a fotografie budú zverejňované na webe, aby občania mohli kontrolovať, ako bežia stavebné procesy," povedal Pellegrini po stretnutí s bratislavským primátorom Ivom Nesrovnalom, ktorý sa zaujímal o zachovanie historických pamiatok na hrade.

Problémom je len torzo jedného podzemného piliera

"NR SR sa musí riadiť nariadením Krajského pamiatkového úradu. Zatiaľ sa pokračuje podľa týchto nariadení. Ponúkol som, že po zlepšení počasia sa spolu pôjdeme pozrieť na výstavbu," dodal šéf NR SR.

Podľa Pellegriniho problémom je len torzo jedného podzemného piliera, ktorý bol zdevastovaný v 80-tych rokoch. "Zatiaľ bol premiestnený na bezpečné miesto. Rozhodneme sa, či ho budeme vystavovať v priestoroch hradu, alebo sa vráti na pôvodné miesto. Ostatné stavebné zásahy nezasahujú do pozícií ďalších nálezov. Zostávajú na pôvodných miestach," konštatoval Pellegrini.

Zároveň oznámil, že po rekonštrukcii bude môcť reprezentačné priestory zimnej jazdiarne na hrade využívať aj mesto. Nebudú teda slúžiť len štátu.

Jazdiareň bude prístupná i pre Bratislavčanov

Podľa Nesrovnala do diskusie o rekonštrukcii treba vniesť viac rozumu a menej vášní. "Pán predseda ma uistil, že prieskum a stavebná činnosť je pod najlepším profesionálnym a odborným dohľadom. Ja som ho ako primátor požiadal, aby sa cenné nálezy zachovali pre turistický ruch. Robia totiž z Bratislavy významné miesto a musíme urobiť všetko pre to, aby nálezy ostali zachované," povedal Nesrovnal novinárom.

Zároveň dodal, že dobrá správa je, že jazdiareň, ktorá sa plánuje ako súčasť nového komplexu, bude prístupná aj pre Bratislavčanov. "Mesto ju bude môcť využívať pre kultúrne účely," konštatoval.

Zachovali sa tu dvetisíc rokov staré múry

Keltské stavby objavili archeológovia pod bývalou Zimnou jazdiarňou z čias Márie Terézie, v okolí bývalej barokovej záhrady. Unikátnosť objavu spočíva v tom, že výskum odkryl minimálne tri samostatné murované stavby antického charakteru z 1. storočia pred naším letopočtom (p.n.l.) a z prelomu tisícročí. Takéto stavby mimo územia starovekej Rímskej ríše doteraz neobjavili.

Zachovali sa tu dvetisíc rokov staré múry, fragmenty zdobenej dlážky, ucelená liata dlážka, interiérová omietka. Výskum odkryl vzácne zlaté a strieborné keltské mince, rímske mince z 1. storočia p. n. l. a ďalšie artefakty. Objavy rímskych stavieb z obdobia ešte pred vznikom hranice Rímskej ríše, Limes Romanus sú natoľko dôležité, že sa naši archeológovia s nimi zapojili do Európskeho projektu Danube Limes Brand.

Pre ochranu pamiatok posunuli vjazd do garáže

NR SR dlhodobo tvrdí, že jedinečné pamiatky z keltských dôb objavené na severnej terase Bratislavského hradu výstavba podzemných garáží neohrozí. Pre ochranu pamiatok sa posunul vjazd do garáže. Archeologický prieskum ukončili v júli a odvtedy Kancelária NR SR viackrát rokovala s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave o spôsoboch prezentácie objavených pamiatok.

Pamiatkari nariadili Kancelárii NR SR zabezpečiť ochranu pamiatok objavených počas archeologických vykopávok na severnej terase hradu. Časť nálezov sa zakonzervuje a zasype sa zemou. Ich objav označí na povrchu nielen informačná tabuľa, ale napríklad i model usporiadania muriva.

Garáže vznikajú v priestore kameňolomu, ktorý tu v minulosti tiež bol. Po dostavbe barokovej záhrady nad garážami a zimnej jazdiarne budú potrebné aj vzhľadom na návštevníkov podujatí na hrade a v jeho areáli.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

Turista mal po vdýchnutí stravy ťažkosti s dýchaním

VČERA - 18:17Domáce

Český turista si v sobotu na vrcholnej stanici Vrátna - Chleb po vdýchnutí potravy privodil ťažkosti s dýchaním.

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

Politológ: Neobsadený post šéfa NRSR je signálom o vzťahoch vnútri koalície

VČERA - 15:13Domáce

Vládna koalícia má parlamentnú väčšinu, preto je prinajmenšom zvláštne, že doposiaľ nedospela k dohode o obsadení funkcie predsedu Národnej rady SR.

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

Na Slovensku by sa mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie

VČERA - 14:46Domáce

V období od októbra do decembra by sa na Slovensku mohlo konať medzinárodné vojenské cvičenie Valiant Lynx 24.

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

Horskí záchranári pomáhali zranenej turistke v oblasti Dlhého vodopádu

VČERA - 13:58Domáce

Horskí záchranári pomáhali v sobotu turistke, ktorá sa zranila v Národnej prírodnej rezervácii Studené doliny.

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

Premiér: Bez poslancov Hlasu-SD nevieme otvoriť schôdzu o Michalovi Šimečkovi

VČERA - 13:32Domáce

Bez poslancov Národnej rady SR za Hlas-SD sa nedá otvoriť rokovanie parlamentu o odvolávaní podpredsedu NR SR Michala Šimečku z funkcie.