Výživné recepty: Schudnite rýchlejšie vďaka polievkam!
Polievky sú vynikajúcou súčasťou stravy, ak sa snažíte zhodiť zopár kíl. Ak do nich pridáme správne potraviny, môžeme sa tešiť pocitu plnosti, zdravia a štíhlosti.
Prečo jesť polievky?
Chutia skvele, zahrejú organizmus, pomáhajú tráveniu a ak ich nevaríme dlhšie, než je potrebné, dajú nám veľa vitamínov. Výživoví poradcovia radia deň začať práve ľahkým teplým jedlom a okrem obilných kaší odporúčajú i ľahké polievky.
Čím častejšie ich budete jesť, tým jednoduchšie bude vaše chudnutie. V chladničke vydržia pomerne dlho a dostanete z nich potrebnú dennú dávku vitamínov. Navyše, ich príprava netrvá dlho.
Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly
Štúdie dokazujú, že rozmixované zeleninové polievky prispievajú k vylučovaniu tráviacich štiav a mozog dostane signál o zasýtení oveľa rýchlejšie ako pri inej strave.
Chute na tisíc spôsobov
Okrem toho sa ich nikdy neprejete, nakoľko polievky je možné pripravovať na nespočetne veľa spôsobov, a to s obmenami rôznych použití byliniek, zeleniny či strukovín.
Polievky sú vhodné v akomkoľvek ročnom období. V zime sú v obľube skôr hustejšie a krémové, v lete číre.
Ak sa snažíte schudnúť, môžete nahradiť klasické prísady používané našimi starými mamami za menej kalorické. Vynikajúce je kokosové mlieko, ktoré
zjemní a ozvláštni každú krémovú polievku.
Video: Ako nahradiť sacharidy v jedlách? 4 fit recepty
Dávajte si pozor na prílišné solenie, ktoré vám so zhadzovaním tukov veľmi nepomôže. Okrem toho totiž zadržiava vodu.
Ak potrebujete proteíny, stačí uvariť kúsok kuraťa a kúsky natrhať do polievky. Opäť získate inú chuť i hodnoty.
My sme si pre vás pripravili tri veľmi chutné a zdravé recepty. Z prvej polievky získate okrem iného bielkoviny zo strukov a minerály zo špenátu. Druhá polievka bude krémová a tretia zeleninová. Nepochybujeme, že zachutia.
Fazuľovo-špenátová polievka
Máte odpor k tejto strukovine? Možno ani netušíte, akú skvelú chuť dokážu dodať polievke v kombinácii s koreninami a rozmixovanou zeleninou. Skúste to!
- Budete potrebovať:
1 lyžička olivového oleja
1/2 stredne veľkej cibule, ktorú nakrájame nadrobno
1/2 šálky nakrájaného zelera
1 strúčik cesnaku
1/4 lyžičky čierneho korenia
1/4 lyžičky tymiánu
1 plechovka bielych fazuliek (cannellini)
1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru bez glutamánu a tuku
1 šálka vody
2 šálky čerstvého špenátu
1 lyžička citrónovej šťavy
Na rozpálenom olivovom oleji opražte cibuľku, zeler, cesnak a ochuťte čiernym korením s tymiánom. Popražte, kým zeler trochu zmäkne, potom vmiešajte fazuľku, vývar, pridajte vodu a prikryte.
Čítajte: Diéta a chudnutie: Cestoviny, pečivo a sladkosti bez výčitiek
Priveďte k varu a varte približne 15 minút. Vyberte naberačkou zeleninovú zmes približne v množstve trištvrte jednej šálky a odložte bokom.
Zmes v hrnci odstavte a rozmixujte ponorným mixérom. Primiešajte odloženú zeleninu, pridajte citrónovú šťavu, dve šálky špenátu a priveďte k varu!
Tekvicová krémová polievka
- Suroviny:
2 lyžičky extra panenského olivového oleja
2 strúčiky nasekaného cesnaku
1 stredná cibuľa nakrájaná na kocky
1 veľká alebo dve malé hokkaido tekvice pokrájané na kocky
2 stredné pokrájané mrkvy
1 zemiak nakrájaný na malé kocky
4 šálky vody
1 šálka kokosového mlieka
soľ a čierne korenie podľa potreby
- Ako na to:
Zohrejte olej v hrnci, pridajte cesnak, cibuľku, štipku soli a miešajte dosklovita. Pridajte nakrájanú zeleninu, zalejte vodou a priveďte do varu. Stíšte na mierny plameň a varte približne 25 minút, kým sa zelenina nebude dať rozdeľovať vidličkou.
Zložte zo zdroja tepla a vmiešajte kokosové mlieko. Rozmixujte nahladko a dochuťte soľou a korením. Servírujte s čerstvou petržlenovou vňaťou!
Čítajte: Avokádo - najlepšie recepty. Budete sa oblizovať!
Korenistá zeleninová bomba
- Pripravte si:
6 šálok vody
3 stredné paradajky, ktoré olúpete a pokrájate, prípadne môžete použiť lúpané z obchodu, a to 1 a pol šálky
2 stredné mrkvy natenko nakrájané
1 balenie mrazených zelených fazuliek
1 paradajkový pretlak
2 šálky čerstvých brokolicových ružičiek
2 šálky pokrájaných ružičiek karfiolu
1 šálka mrazenej kukurice
1 lyžička soli
1/2 lyžičky bieleho korenia
1/2 lyžičky chili omáčky (voliteľné)
Postup je veľmi jednoduchý. Do hrnca dáme všetky suroviny a varíme na miernom ohni za občasného miešania približne 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch
Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.