• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.4.2025Meniny má Juraj
14°Bratislava

Recept od odborníka: Najzdravší šalát na svete!

  • 19:44 25.02.2015
  • BRATISLAVA
Recept od odborníka: Najzdravší šalát na svete!

Určite často premýšľate, čo si dať do šalátu a ako ho obmeniť, aby nebol stále rovnaký a aby ste z neho zároveň získali čo najviac živín. Recept na najvýživnejší šalát sveta prezradila výživová odborníčka, Marion Grillparzerová.

Tu sú ingrediencie s popisom, čo všetko dajú vášmu organizmu!

Poľný šalát

Vedeli ste, že tento drobný a chutný šalát je najzdravší zo všetkých? Po cvikle je druhou zeleninou s najvyšším obsahom železa. Ukrýva s a v ňom doslova vitamínové bohatstvo. 100 gramov polníčka obsahuje toľko vitamínov ako jeden pomaranč.

Dodá organizmu vitamíny skupiny B, ale i betakarotén, vápnik a draslík. Vďaka obsahu kyseliny listovej je veľmi prospešný aj pre tehotné budúce mamičky.

Do šalátu: 25 gramov

Reďkovky

Pridajte si tieto svieže ružové gulôčky do šalátu! Podporia vaše trávenie, pečeň a neobsahujú takmer žiadne kalórie.

Do šalátu: 4 ks

Čítajte viac: Reďkovky - štipľavé ružové guľôčky plné zdravia

Červená cibuľka

Táto zelenina obsahuje sulfidy, ktoré dokážu účinne bojovať proti rakovine a infekciám. Zdravie podporuje aj vďaka alicínu, ktorý ničí plesne, bráni vzniku kardiovaskulárnych ochorení a znižuje krvný tlak. Do šalátov je ako stvorená. Má oveľa jemnejšiu a sladšiu chuť i vôňu.

Do šalátu: 1/2 cibule

Viac o jej zdravotných benefitoch: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie

Paradajky

Paradajky obsahujú dôležitý lykopín, ktorý pôsobí proti aktivite voľných radikálov a prispieva k celkovému zdraviu. Obsahujú vitamíny A, K, C, B6, tiamín a kyselinu listovú. Okrem toho sú zdrojom mangánu, draslíka, fosforu, horčíka a medi.

Jediná paradajka dokáže poskytnúť až 40% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Draslík udržiava zdravé nervy a železo je dôležité pre dostatok červených krviniek.

Do šalátu: 2 paradajky

Šalátová uhorka

Podporujú látkovú výmenu a vďaka vysokému obsahu vody pomáha v organizme s vylučovaním toxínov.

Do šalátu: 1/2 uhorky

Čítajte: 12 zdravotných výhod konzumácie uhoriek

Žltá paprika

Vedeli ste, že obsahuje vyššie množstvo vitamínu C ako pomaranč? Vďaka karotenoidom ničí voľné radikály a posilňuje obranyschopnosť organizmu.

Do šalátu: 1/2 papriky

Mrkva

Konzumáciou len jednej mrkvy denne pokryjete odporúčanú dennú dávku vitamínu A. Retinol prispieva k zdravej pokožke a mladým bunkám.

Do šalátu: 1 mrkva

Čítajte: Betakarotén: Povinná letná výbava

Losos

Obľúbený losos obsahuje mimoriadne výživné omega-3-mastné kyseliny. Podporuje správnu činnosť mozgu, zdravé srdce, vývoj tkanív, svalov a zdravie očí. Je zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín, vitamínu D, A a B. Organizmu dodáva i minerály ako selén, zinok, fosfor, vápnik a železo.

Ak ho doma nemáte, môžete ho nahradiť tuniakom.

Ružový grapefruit

Toto ovocie reguluje hladinu cukru v krvi a zároveň dokáže potlačiť hormón hladu, inzulín. Ak si dáte polovicu grapu pre jedlom, môžete si dopomôcť k zníženiu váhy.

Do šalátu: 1/2 ružového grapu.

Tekvicové semiačka

Magnézium, vitamín E, prospešné mastné kyseliny, to všetko pôsobí na náš mozog a nervy. Sú tiež bohaté na fosfor, mangán, meď, vápnik, železo, vitamíny A, B, D, E, na aminokyseliny a esenciálne mastné kyseliny.

Vďaka zinku prospieva správnej produkcii hormónov, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Pomáhajú pri žalúdočných ťažkostiach a ochoreniach obličiek.

Do šalátu: 30 gramov

Čítajte: Semiačka plné zdravia. Jesť by sme ich mali denne

Bazalka

Znižuje riziko vzniku rakoviny, posilňuje bunky, pomáha pri znižovaní váhy a spaľovaní tuku vďaka enzýmom v tejto bylinke.

Do šalátu: Čerstvé listy bazalky z dvoch stoniek

Čítajte: Bazalka: Kráľovská bylinka lieči i ukľudňuje

Mäta

Éterický mentol v mäte poskytuje nielen úľavu od bolesti a osviežuje, ale podporuje i trávenie.

Do šalátu: Listy z dvoch stoniek

Čítajte: Mäta a jej liečivé účinky na naše telo

Zálievka

Lyžicu vínneho octu, ktorý zmierňuje kožné problémy a zabíja baktérie, zmiešajte so štipkou soli, korenia, pridajte pol lyžičky medu, lyžičku horčice 1 a pol lyžice olivového oleja, polovicu lyžičky ľanového oleja na podporu trávenia a bylinky.

Zdroj: Info.sk, BD, femina.cz, organicfacts.net Foto: Pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.