• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
13°Bratislava

Neoberajte jedlo o živiny! 5 najčastejších chýb pri jeho príprave

  • 19:40 11.03.2015
  • BRATISLAVA
Neoberajte jedlo o živiny! 5 najčastejších chýb pri jeho príprave

Príprava potravín je veľmi dôležitá a ovplyvníte ňou celkovú výživovú hodnotu. Poradíme vám ako ich variť, aby ste z nich získali čo najviac dobrého.

Máme niekoľko možností ako pripravíme naše jedlo. Zeleninu môžeme uvariť, spraviť na pare, ovocie do smoothie môže byť čerstvé alebo mrazené, môžeme ho krájať alebo či ponechať v celku a existujú ďalšie faktory, ktoré majú dopad na to, čo nášmu organizmu poskytnú . Pozrime sa teda spolu na to, v akej forme nám dajú najväčšiu výživu!

Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?

"Teplo, voda, skladovanie, vzduch, to všetko môže spôsobiť úbytok živín," hovorí Mary Cluskey, profesor výživy na Oregonskej univerzite.

Brokolica

Takto nie: Príprava v mikrovlnke či varenie vo vriacej vode
Takto áno: Para!

Čítajte: 8 prírodných antibiotík z vašej kuchyne

Prečo: Varenie v pare pomáha udržiavať živiny v zelenine oveľa lepšie, než iné metódy varenia. Ide najmä o sulforán, antioxidant so silnými protirakovinovými vlastnosťami. V krvnom obehu posilňuje obranný systém organizmu. Obsahuje ju tiež kel, karfiól a rukola.

Jahody

Takto nie: Krájate ich
Takto áno: Jedzte ich celé!

Prečo: Jahody v celku obsahujú o 8-12 % vitamínu C viac, než keď ich rozrežeme. Dokázala to brazílska štúdia v roku 2011 a odborníci tvrdia, že dôvodom je vitamín C, ktorý sa začne odburávať, ak je vystavený svetlu a kyslíku.
Vitamín C v jahodách okrem toho pomôžete udržať ak ich budete skladovať v chladničke.

Víno

Takto nie: Necháte fľašu otvorenú
Takto áno: Pite čerstvo otvorené víno!

Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?

Prečo: Ak necháte fľašu s červeným vínom otvorenú dlhšie ako 12 hodín, prospešné organické kyseliny a polyfenoly sa začnú rozkladať. Nezískate tak všetky zdravé účinky, ktoré vám môže pohár červeného vína poskytnúť.

Paradajky

Takto nie: Jete ich v surovom stave
Takto áno: Zahrejte ich!

Prečo: Zohriatie paradajok výrazne zvyšuje ich hladiny antioxidantov. Pred konzumáciou ich preto smelo hoďte na panvicu s olivovým olejom. Lykopén, ktorý obsahujú, je totiž rozpustný v tukoch a tie potrebujeme pre vstrebávanie týchto látok. Paradajky vám tak dodajú potrebné živiny, ktoré prispievajú k zníženiu rizika mŕtvice, rakoviny prostaty a k správnej funkcii mozgu.

Čítajte: Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?

Zelené fazuľky a hrášok

Takto nie: Mraziarenske boxy v obchodoch obchádzate
Takto áno: Pripravte ich mrazené!

"Väčšina ľudí si myslí, že iba čerstvé sú zdravé, no to je obrovský omyl," tvrdí Cluskey. Vedeli ste, že mrazené ovocie a zelenina majú vyššie hladiny antioxidantov, vrátane polyfenolov, vitamínu C a betakaroténu, než čerstvé?
Živiny sa po ich zozbieraní časom začnú rozkladať. Z mrazených produktov ich získate v "plnej paráde".

Zdroj: Info.sk, BD, msn.com, zahr. Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

VČERA - 20:06Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.