Neoberajte jedlo o živiny! 5 najčastejších chýb pri jeho príprave
Príprava potravín je veľmi dôležitá a ovplyvníte ňou celkovú výživovú hodnotu. Poradíme vám ako ich variť, aby ste z nich získali čo najviac dobrého.
Máme niekoľko možností ako pripravíme naše jedlo. Zeleninu môžeme uvariť, spraviť na pare, ovocie do smoothie môže byť čerstvé alebo mrazené, môžeme ho krájať alebo či ponechať v celku a existujú ďalšie faktory, ktoré majú dopad na to, čo nášmu organizmu poskytnú . Pozrime sa teda spolu na to, v akej forme nám dajú najväčšiu výživu!
Čítajte: Keď ovocie zaškodí. Jete ho naozaj správne?
"Teplo, voda, skladovanie, vzduch, to všetko môže spôsobiť úbytok živín," hovorí Mary Cluskey, profesor výživy na Oregonskej univerzite.
Brokolica
Takto nie: Príprava v mikrovlnke či varenie vo vriacej vode
Takto áno: Para!
Čítajte: 8 prírodných antibiotík z vašej kuchyne
Prečo: Varenie v pare pomáha udržiavať živiny v zelenine oveľa lepšie, než iné metódy varenia. Ide najmä o sulforán, antioxidant so silnými protirakovinovými vlastnosťami. V krvnom obehu posilňuje obranný systém organizmu. Obsahuje ju tiež kel, karfiól a rukola.
Jahody
Takto nie: Krájate ich
Takto áno: Jedzte ich celé!
Prečo: Jahody v celku obsahujú o 8-12 % vitamínu C viac, než keď ich rozrežeme. Dokázala to brazílska štúdia v roku 2011 a odborníci tvrdia, že dôvodom je vitamín C, ktorý sa začne odburávať, ak je vystavený svetlu a kyslíku.
Vitamín C v jahodách okrem toho pomôžete udržať ak ich budete skladovať v chladničke.
Víno
Takto nie: Necháte fľašu otvorenú
Takto áno: Pite čerstvo otvorené víno!
Čítajte: Pohár vína denne predlžuje život! Biele či červené?
Prečo: Ak necháte fľašu s červeným vínom otvorenú dlhšie ako 12 hodín, prospešné organické kyseliny a polyfenoly sa začnú rozkladať. Nezískate tak všetky zdravé účinky, ktoré vám môže pohár červeného vína poskytnúť.
Paradajky
Takto nie: Jete ich v surovom stave
Takto áno: Zahrejte ich!
Prečo: Zohriatie paradajok výrazne zvyšuje ich hladiny antioxidantov. Pred konzumáciou ich preto smelo hoďte na panvicu s olivovým olejom. Lykopén, ktorý obsahujú, je totiž rozpustný v tukoch a tie potrebujeme pre vstrebávanie týchto látok. Paradajky vám tak dodajú potrebné živiny, ktoré prispievajú k zníženiu rizika mŕtvice, rakoviny prostaty a k správnej funkcii mozgu.
Čítajte: Ako skladovať potraviny, aby vydržali čo najdlhšie?
Zelené fazuľky a hrášok
Takto nie: Mraziarenske boxy v obchodoch obchádzate
Takto áno: Pripravte ich mrazené!
"Väčšina ľudí si myslí, že iba čerstvé sú zdravé, no to je obrovský omyl," tvrdí Cluskey. Vedeli ste, že mrazené ovocie a zelenina majú vyššie hladiny antioxidantov, vrátane polyfenolov, vitamínu C a betakaroténu, než čerstvé?
Živiny sa po ich zozbieraní časom začnú rozkladať. Z mrazených produktov ich získate v "plnej paráde".
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.