• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 28.4.2025Meniny má Jarmila
Bratislava

Horalky. Už polstoročie si na nich pochutnávame

  • 12:50 24.03.2015
  • BRATISLAVA
Horalky. Už polstoročie si na nich pochutnávame

Slováci zjedia každú sekundu viac ako dve Horalky od Sedity. V minulom roku sa len na slovenskom trhu skonzumovalo 75 miliónov kusov tejto obľúbenej oblátky ešte z čias Československa. Značka tento rok oslávi 50. narodeniny.

Slováci zjedia každú sekundu viac ako dve Horalky od Sedity. V minulom roku sa len na slovenskom trhu skonzumovalo 75 miliónov kusov tejto obľúbenej oblátky ešte z čias Československa. Značka tento rok oslávi 50. narodeniny.

V roku 1953 vznikol národný podnik Slovenské pečivárne v Seredi, ku ktorému boli pridružené ďalšie závody zo Slovenska. Úspešne sa rozvíjajúci podnik sa o 10 rokov neskôr začlenil pod pražský závod Průmysl trvanlivého pečiva. Takáto organizácia však nevytvorila optimálne podmienky pre rozvoj výroby, a tak sa v roku 1969 zriadil samostatný podnik Pečivárne Sereď.

Prvé Horalky s arašidovou náplňou sa vyrobili v Seredi už v roku 1965. "Receptúra vznikla s cieľom, aby sa seredské oblátky odlíšili od iných, a preto ich začali po obvode máčať. Tak vznikli obvodovo máčané Horalky – pochúťka, ktorá zároveň zasýti," opísala pre TASR Hedviga Péliová z marketingu súčasného majiteľa značky, spoločnosti I.D.C. Holding. Pôvodne bol obal s typickými kvetmi horca potláčaný len jednou, červenou farbou. Dnes má charakteristické bielo-modro-červené sfarbenie a je na ňom vyobrazený modrý kvet horca a biely kvet plesnivca.

Zloženie, hmotnosť a typické obvodové máčanie Horaliek sa pritom za desaťročia nezmenili, a tak sa zachovala ich tradičná chuť, ktorú každý pozná. "Jediné, čo sa na nich za ten čas postupne upravovalo, je grafika a dizajn obalu, voľba kvalitnejšieho obalového materiálu, ale najmä technológia, umožňujúca pokryť mnohomiliónový dopyt," priblížila Péliová.

V 90. rokoch minulého storočia bol národný podnik Pečivárne Sereď sprivatizovaný a výrobné závody Pečivárne Sereď a Pečivárne Holíč sa stali súčasťou spoločnosti I.D.C. Holding. Výroba z Holíča sa neskôr presunula do Serede, dnes teda firma zastrešuje závody Pečivárne Sereď na výrobu trvanlivého pečiva a Figaro Trnava s produkciou cukroviniek.

Horalky Sedita sa podľa Péliovej postupne etablujú už aj na zahraničných trhoch, o čom svedčí fakt, že každoročne stúpa objem predaných kusov v cudzine. Medzi najväčších fanúšikov slovenských Horaliek patria Česi, Poliaci a Maďari, ale oblátku poznajú už aj v USA, Anglicku, Írsku, Singapure či Austrálii.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?

VČERA - 19:45Zaujímavosti

Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

VČERA - 8:34Zaujímavosti

Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

VČERA - 6:29Zaujímavosti

Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

21:11 26.04.2025Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

20:10 26.04.2025Zaujímavosti

Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.