Horalky. Už polstoročie si na nich pochutnávame
- 12:50 24.03.2015
- BRATISLAVA

Slováci zjedia každú sekundu viac ako dve Horalky od Sedity. V minulom roku sa len na slovenskom trhu skonzumovalo 75 miliónov kusov tejto obľúbenej oblátky ešte z čias Československa. Značka tento rok oslávi 50. narodeniny.
Slováci zjedia každú sekundu viac ako dve Horalky od Sedity. V minulom roku sa len na slovenskom trhu skonzumovalo 75 miliónov kusov tejto obľúbenej oblátky ešte z čias Československa. Značka tento rok oslávi 50. narodeniny.
V roku 1953 vznikol národný podnik Slovenské pečivárne v Seredi, ku ktorému boli pridružené ďalšie závody zo Slovenska. Úspešne sa rozvíjajúci podnik sa o 10 rokov neskôr začlenil pod pražský závod Průmysl trvanlivého pečiva. Takáto organizácia však nevytvorila optimálne podmienky pre rozvoj výroby, a tak sa v roku 1969 zriadil samostatný podnik Pečivárne Sereď.
Prvé Horalky s arašidovou náplňou sa vyrobili v Seredi už v roku 1965. "Receptúra vznikla s cieľom, aby sa seredské oblátky odlíšili od iných, a preto ich začali po obvode máčať. Tak vznikli obvodovo máčané Horalky – pochúťka, ktorá zároveň zasýti," opísala pre TASR Hedviga Péliová z marketingu súčasného majiteľa značky, spoločnosti I.D.C. Holding. Pôvodne bol obal s typickými kvetmi horca potláčaný len jednou, červenou farbou. Dnes má charakteristické bielo-modro-červené sfarbenie a je na ňom vyobrazený modrý kvet horca a biely kvet plesnivca.
Zloženie, hmotnosť a typické obvodové máčanie Horaliek sa pritom za desaťročia nezmenili, a tak sa zachovala ich tradičná chuť, ktorú každý pozná. "Jediné, čo sa na nich za ten čas postupne upravovalo, je grafika a dizajn obalu, voľba kvalitnejšieho obalového materiálu, ale najmä technológia, umožňujúca pokryť mnohomiliónový dopyt," priblížila Péliová.
V 90. rokoch minulého storočia bol národný podnik Pečivárne Sereď sprivatizovaný a výrobné závody Pečivárne Sereď a Pečivárne Holíč sa stali súčasťou spoločnosti I.D.C. Holding. Výroba z Holíča sa neskôr presunula do Serede, dnes teda firma zastrešuje závody Pečivárne Sereď na výrobu trvanlivého pečiva a Figaro Trnava s produkciou cukroviniek.
Horalky Sedita sa podľa Péliovej postupne etablujú už aj na zahraničných trhoch, o čom svedčí fakt, že každoročne stúpa objem predaných kusov v cudzine. Medzi najväčších fanúšikov slovenských Horaliek patria Česi, Poliaci a Maďari, ale oblátku poznajú už aj v USA, Anglicku, Írsku, Singapure či Austrálii.

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?
Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní
Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.