• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Na východnom Slovensku neznámy páchateľ zlikvidoval hniezdnu kolóniu volaviek

  • 10:49 26.03.2015
  • KOŠICE
Na východnom Slovensku neznámy páchateľ zlikvidoval hniezdnu kolóniu volaviek

Ornitológovia podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre zničenie 59 hniezd volaviek popolavých.

Volavky hniezdili na vysokých stromoch na brehu vyrovnávacej vodnej nádrže Malá Lodina, neďaleko obce Malá Lodina v okrese Košice-okolie. Ešte v sobotu popoludní bola hniezdna kolónia v poriadku, ale v nedeľu večer už bola opustená, volavky neboli na hniezdach.

Pri obhliadke hniezdiska 23. marca ornitológovia zistili, že sa volavky popolavé vôbec nezdržiavali v hniezdnej kolónii, pozorovali iba 20 jedincov, ktoré sa správali veľmi placho a posedávali na brehu vodnej nádrže. Takmer pod každým hniezdnym stromom boli nájdené čerstvé škrupiny z volavčích vajec. „Pravdepodobne šlo o strely z malorážky alebo podobnej zbrane, ktoré rozbili a vymrštili mnohé vajcia z hniezd. Aj tie vajcia, ktoré náhodou ostali v hniezdach nepoškodené, boli nakoniec znehodnotené, lebo volavky dôsledkom vyrušenia všetky hniezda opustili a vajcia zachladli. S podobným barbarským činom likvidácie kolónie volaviek na začiatku hniezdneho obdobia sme sa ešte nestretli a sme šokovaní z krutosti páchateľa, ktorý tento trestný čin vykonal“ informuje Samuel Pačenovský zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko a dodáva: „Po zistení tohto stavu sme podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, polícia miesto zdokumentovala, zaistila dôkazy a dňom podania trestného oznámenia začala vyšetrovanie“.

Volavka popolavá patrí do radu brodivce, čeľade volavkovitých vtákov, na Slovensku hniezdi asi 300-700 párov. Je to elegantný vták popolavosivej farby, s bielou tvárou a čiernym chocholom na hlave. Živí sa menšími rybami, aj obojživelníkmi, plazmi (užovky), kôrovcami a vodným hmyzom, ktoré loví v plytkej vode a drobnými cicavcami (hraboše), ktoré loví na poliach, najmä v zime. Stavia si veľké hniezda z konárov v korunách stromov v blízkosti vody, niekedy aj v kroví alebo v podmáčaných porastoch trste a pálky v mokradiach. Najčastejšie hniezdi spoločensky v hniezdnych kolóniách. Hniezdisko pri Malej Lodine je obsadené približne 10 rokov. Volavka popolavá patrí medzi chránené živočíchy, spoločenská hodnota jedinca je 920 €. Chránené sú nielen jedince volavky popolavej, ale aj ich hniezda a vajcia. Pri zaisťovaní dôkazov a dokumentácie škody bola určená spoločenská škoda vo výške až vyše 160 000 €. Páchateľovi hrozí za spáchanie trestného činu odňatie slobody na 2 roky.

Prenasledovanie vtáctva je, žiaľ, stále aktuálnou témou. Dravce a rybožravé vtáky sú často terčom tzv. environmentálnej kriminality. Pevne veríme, že šetrenie bude úspešné a páchateľ bude potrestaný.

Zdroj: SOS/BirdLife Slovensko, Info.sk, Foto: SOS/BirdLife Slovensko
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

DNES - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

DNES - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

DNES - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

DNES - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

DNES - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk