Svalovica po cvičení. Čo pomáha?

Svalovú horúčku alebo ľudovo „svalovicu“ považujú mnohí za akési meradlo úspešného tréningu. Nespôsobuje ju kyselina mliečna, ako sa často tvrdí, ale drobné trhliny vo vláknach svalov.
Tie vznikajú, keď sval nadmerne zaťažíme a spôsobia malý zápal. Hoci to môže znieť nebezpečne, mierna bolesť v svaloch vás nijako neohrozuje, práve naopak. Je pozitívnym signálom, že v tréningu napredujete.
Napriek tomu ale vie svalovica byť poriadne otravnou súčasťou cvičenia. Poradíme vám, ako ju môžete zmierniť.
Čítajte: Potréningové zásady. Nerobte chyby amatérov!
Rozcvička a strečing
Pred každým tréningom by ste si mali nájsť pár minút čas a svaly zahriať aspoň päťminútovou rozcvičkou. Takisto po cvičení ponaťahujte rozohriate svaly, aby si postupne zvykali na záťaž a schladili sa po námahe.
Čítajte: Chcete krásne telo? Vyhnite sa najčastejším chybám!
Voda, voda a ešte raz voda
Jednou z príčin vzniku svalovice je aj dehydratácia svalov. Doprajte im preto čo najviac vody nielen počas, ale aj po tréningu. Účinné je aj chladenie svalov v studenej vode alebo prikladanie ľadu.
Čítajte: Ako sa stravovať pred a po cvičení?
Veľa spánku
Telo počas noci produkuje rastový hormón, ktorý ma vplyv aj na rast a regeneráciu svalov. Ak denne spíte menej ako sedem hodín, hladina rastového hormónu bude nízka a vy môžete pociťovať ochabnutosť svalov.
Doplňte si vitamíny!
Denne prijímajte odporúčané množstvá vitamínov, minerálov a proteínov. Nemusíte hneď siahnuť po liekoch a syntetikách, stačí pestrý jedálniček, bohatý najmä na proteíny. Tie sú kľúčovou zložkou pri budovaní svalov.
Najväčší podiel proteínu alebo bielkovín nájdete vo vajíčkach, mäse a mliečnych výrobkoch.
Čítajte aj:
Pevné svaly a energia: Vysokoproteínové raňajky
Tipy na recepty: Cottage cheese pomáha chudnúť a budovať svaly

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.