• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
22°Bratislava

Zničili odpočúvania novozvoleného talianskeho prezidenta

  • 20:08 22.04.2013
  • RÍM
Zničili odpočúvania novozvoleného talianskeho prezidenta

Taliansky staronový prezident Giorgio Napolitano zložil v pondelok prísahu a stal sa tak prvou hlavou štátu, ktorá zostane na čele Talianska aj po absolvovaní prvého sedemročného funkčného obdobia.

Jeho hlavnou úlohou je ukončenie vyše dvojmesačnej krízy, ktorá vznikla po voľbách pre neschopnosť politických strán vytvoriť novú vládu. Napolitano v tejto súvislosti vyzval na čo najrýchlejšie sformovanie vlády.

Talianske politické strany sú podľa neho "hluché" k výzvam občanov na zmenu. Napolitano považuje súčasné neriešenie ekonomických problémov za "neodpustiteľné".Poslanci talianskeho parlamentu odsúhlasili zotrvanie Napolitana vo funkcii v sobotu. Osemdesiatsedemročný bývalý bojovník proti fašizmu a niekdajší komunista sa považoval za kompromisného kandidáta - podporovala ho ľavica aj pravica.

Nepredpokladá sa však, že v prezidentskom kresle odslúži celý mandát. Keď sa politická kríza vyrieši, pravdepodobne odstúpi. Jeho prvé funkčné obdobie sa skončí 15. mája. Problémom však bolo, že dosluhujúca hlava štátu nemôže počas posledných šiestich mesiacov rozpustiť parlament a umožniť tak zopakovanie volieb.

Stredoľavý blok na čele s Demokratickou stranou (PD) Piera Luigiho Bersaniho koncom februára získal väčšinu v poslaneckej snemovni, vzhľadom na slabé postavenie v Senáte však nemôže samostatne vládnuť. Bersani sa snažil dohodnúť na spolupráci s M5S označovaným za neoficiálneho víťaza volieb, zoskupenie stavajúce na odpore verejnosti voči tradičným politikom však odmieta pomáhať ktorémukoľvek zo súperov.

Odpočúvania s prezidentovým hlasom zničili

Nahrávky s hlasom novozvoleného talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana v súlade s minuloročným nariadením ústavného súdu zlikvidovali.

Podľa pondelňajších informácií talianskych médií sa na dodnes tajných zvukových záznamoch nachádzajú rozhovory z 90. rokov medzi Napolitanom a vtedajším ministrom vnútra Nicolom Mancinim.

Ministrov telefón bol vtedy odpočúvaný políciou, ktorá tak konala v rámci vyšetrovania prepojení medzi mafiou a politickou elitou po sérii útokov na sudcov zo strany organizovaného zločinu.

Nahrávky však ústavný súd v decembri nariadil zničiť bez toho, aby zverejnil ich obsah. Súd tak urobil na podnet prezidenta disponujúceho imunitou.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

DNES - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

DNES - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.

Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

Bulharsko skúma spojitosť firmy zo Sofie s pejdžrami, ktoré vybuchli v Libanone

DNES - 13:54Zahraničné

Bulharské úrady budú preverovať medializované prepojenie medzi firmou registrovanou v Bulharsku a predajom pejdžrov pre libanonskú proiránsku skupinu Hizballáh.

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

Von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa so Zelenským

DNES - 13:22Zahraničné

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová navštívi v piatok Kyjev a stretne sa s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

Libanon zakazuje pejdžre a vysielačky na všetkých letoch z letiska v Bejrúte

DNES - 13:21Zahraničné

Libanonské úrady civilného letectva zakázali pejdžre a vysielačky vo všetkých lietadlách odlietajúcich z medzinárodného letiska Rafíka Harírího v Bejrúte.