Čo pokazí zdravý šalát?
Napriek tomu, že šalát v nás evokuje niečo ľahké a zdravé, existuje niekoľko prísad, ktoré z neho dokážu spraviť poriadnu kalorickú bombu. Na čo si pri šalátoch dávať pozor? Čítajte ďalej.
Dressingy
Dve lyžice dressingu z majonézy, smotany alebo jogurtu znamenajú o 130 kalórií viac, pričom telu nedodajú žiadne zdravé látky. Skúste dať namiesto toho prednosť kvalitnému olivovému oleju a dochuťte čerstvými bylinkami.
Syr
Kvalitný syr má pozitívny vplyv na naše zdravie, je zdrojom vápnika a bielkovín. Ak má ale ostať šalát zdravým jedlom, nesmie v ňom byť syru priveľa. Feta syr je najlepšia alternatíva do šalátu. Odporúča sa pridávať niekoľko malých kociek alebo postrúhať ho navrch šalátu.
Čokoľvek vyprážané
Toto sa týka najmä proteínov, teda mäsa, ktoré sa do šalátu často pridáva. Šalát je v kombinácii s kuracím mäsom alebo rybami veľmi zdravým jedlom, ak ich ale vypražíte, strácate tým nutričné hodnoty a pridávate si zbytočný tuk. Ak hľadáte vhodnejší zdroj proteínu do šalátu, skúste varené vajíčka alebo ryby pripravované na pare, či na vode.
Krutóny
Kúsky opraženého chleba šalátu na výživných hodnotách nepridávajú. Vedeli ste, že už šesť kúskov krutónov obsahuje priemerne 30 kalórií? Vymeňte túto nezdravú prílohu napríklad za orechy. Alebo, ak sa pečiva nedokážete vzdať, skúste zdravšie celozrnné pečivo.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.