Kivi je najvýživnejšie ovocie na svete, tvrdí štúdia
Štúdia Ruthgersovej univerzity tvrdí, že kivi je najvýživnejším ovocím na svete.
Kivi - niektorými ľudmi je považované za jednu z nutrične dokonalých potravín. Pozrime sa detailnejšie na toto ovocie.
Štúdie, ktoré sa uskutočnili v Taliansku ukázali, že deti, ktoré konzumovali kivi (5 - 7 kusov týždenne) menej kašlali. Stačilo konzumovať jeden až dvakrát týždenne tento citrusový plod a ľuďom s astmou sa výrazne polepšili výsledky. Jednou z najväčších výhod kivi je vysoký obsah vitamínu C.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Výsledky štúdie v Taliansku, ktorá sledovala takmer 20-tisíc detí hovoria za všetko. Tie, ktoré konzumovali kivi boli o 44 percent menej náchylné na dýchavičnosť, o 25 percent u nich bola znížená pravedepodobnosť chronického kašľa, takmer o 30 percent nižšia pravdepodobnosť výtoku z nosa.
Univerzálne ovocie
Kivi pomáha ale aj pri znižovaní rizika srdcových chorôb, znižuje hladiny triglyceridov a znižuje aj riziko vytvárania krvných zrazenín. Tento citrus nás pomáha chrániť aj proti vzniku rakoviny. Jedno kivi obsahuje až 230 percent dennej dávky vitamínu C, pomáha zvyšovaniu vstrebávania železa v našom tele. Kivi však pomáha aj pri hojení rán, posilňuje imunitný systém ako aj odstraňuje toxíny z krvného obehu. To však stále nie je všetko. Tento citrus obsahuje zinok, ktorý prospieva zdraviu našich zubov, vlasov, nechtov a kože.
Kivi sa môže jesť aj so šupkou, no väčšina ľudí si ho radšej ošúpe. Pestovanie tohto ovocia je v našich končinách zatiaľ obmedzené, no niektorým odrodám odolným voči mrazu sa môže dariť aj u nás. Ak sa rozhodnete o pestovanie kivi, vedzte, že budete potrebovať opornú konštrukciu podobne ako pri hrozne.
Poďme si teda zhrnúť aké výhody nám prináša konzumácia kivi:
- Pomáha pri respiračných problémoch ako astma, kašeľ alebo dýchavičnosť
- Chráni proti poškodeniu DNA a vzniku rakoviny
- Obsahuje luteín a zeaxantín - antioxidanty, ktoré pomáhajú našim očiam
- Chráni naše srdce
- Zabraňuje zápche
- Zdroj vitamínu C - posilňuje náš imunitný systém
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.