• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Dlh nemocníc rastie, presiahol 55 miliónov eur

  • 12:09 24.04.2013
  • BRATISLAVA
Dlh nemocníc rastie, presiahol 55 miliónov eur

Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu marca tohto roka Sociálnej poisťovni na odvodoch 55,6 mil. eur.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa dlh nemocníc zvýšil o 464,5 tis. eur. V porovnaní s koncom minulého roka vzrástli pohľadávky voči nim o 6,9 mil. eur.

Sociálna poisťovňa eviduje k 31. marcu celkovo 20 zdravotníckych zariadení, ktoré jej dlhujú na neuhradenom poistnom. V pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) je päť z nich. Zvyšných 15 je transformovaných.

Vyplýva to z informácií Sociálnej poisťovne o vývoji pohľadávok voči zdravotníckym zariadeniam, ktoré vzala vláda na vedomie. Nemocnice v pôsobnosti MZ sa na celkovom objeme dlhov podieľali sumou 31,4 mil. eur, čo predstavuje 56,5 percenta. Oproti februáru sa pohľadávky voči nim zvýšili o 418,8 tis. eur.

Nárast dlhu eviduje Sociálna poisťovňa pri dvoch zdravotníckych zariadeniach, konkrétne pri Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislava a Národnej transfúznej službe. "Zníženie nárastu pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých je poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac február 2013 posunula z dôvodu sviatkov na 2. apríla 2013, čo spôsobí za mesiac apríl dvojnásobný nárast výšky neuhradeného poistného,“ uvádza v správe Sociálna poisťovňa. Ako ďalej konštatuje, Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici uhradila na základe dohody sto tisíc eur na dlžné poistné.

Transformované zdravotnícke zariadenia dlhovali na odvodoch Sociálnej poisťovni ku koncu marca viac ako 24 mil. eur, čo predstavuje na celkových pohľadávkach 42,4-percentný podiel. Ich dlh v porovnaní s februárom stúpol o 45,7 tis. eur. Spomedzi dlžných transformovaných nemocníc zaznamenala Sociálna poisťovňa nárast pohľadávok pri štyroch z nich. A to pri Nemocnici s poliklinikou Dunajská Streda a.s., Nemocnici s poliklinikou Myjava, Nemocnici s poliklinikou Ilava, n.o. a Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. Aj v prípade týchto zdravotníckych zariadení sa nárast dlhu neprejavil v plnej miere pre posun splatnosti poistného na apríl.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

ZSSK pre počasie zavádza mimoriadne opatrenia pre medzinárodné cestovné doklady

DNES - 17:42Ekonomické

Cestovné doklady bude možné vrátiť bez sankcie.

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

Video: Továreň Kofoly v Krnove zaplavila voda

DNES - 14:50Ekonomické

Český výrobca nealkoholických nápojov Kofola v pondelok potvrdil, že jeho továreň v Krnove zasiahli veľké záplavy.

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

Štrajk Boeingu pokračuje štvrtý deň

DNES - 14:20Ekonomické

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje v pondelok už štvrtý deň.

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

Návrh Putina na obmedzenie vývozu niektorých komodít dotknuté firmy zaskočil

VČERA - 17:51Ekonomické

Ruskí predstavitelia a manažéri sú zmätení po prekvapujúcom vyhlásení Vladimira Putina, že Moskva by mohla obmedziť vývoz strategických komodít v reakcii na západné sankcie.

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

Hnutie Slovensko kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku

VČERA - 16:21Ekonomické

Poslanec a líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje údajné plánované zmeny v rodičovskom dôchodku.

Vosveteit.sk