• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.10.2024Meniny má Šimon(a)
15°Bratislava

Prečo sa oplatí kombinovať viac druhov ovocia a zeleniny?

  • 16:50 24.04.2013
  • BRATISLAVA
Prečo sa oplatí kombinovať viac druhov ovocia a zeleniny?

Farby v ovocí a zelenine môže poskytnúť viac ako len potešenie pre oči. Mnohé pigmenty, ktoré dodávajú ovociu a zelenine ich prekrásne zafarbenie, poskytujú aj jedinečný výživový prínos.

Často máme sklony spájať si jednotlivé potraviny s jednou živinou či zložkou. Jeme pomaranče kvôli vitamínu C, či mrkvu, pretože vitamín A, ktorý obsahuje, podporuje zdravý zrak. Okrem týchto jednotlivých vitamínov a minerálov však ovocie a zelenina obsahujú množstvo fytochemických látok – prírodných zložiek, ktoré majú rozsiahle priaznivé účinky na naše zdravie.

Fytochemické látky pôsobia ako antioxidanty, ktoré poskytujú ochranu proti poškodeniu buniek a tkanív zapríčinenému normálnou každodennou látkovou výmenou. Okrem toho napomáhajú prevencii proti zápalovým procesom, čím znižujú riziko rozvinutia chorôb ako je cukrovka či srdcovocievne ochorenia.

Aj keď sú niektoré fytochemické látky bezfarebné, mnohé z nich dodávajú ovociu a zelenine ich nádherné farby. Najrozšírenejšou skupinou týchto prvkov v prírode sú karotenoidy – farbivá ako lykopén, ktorý dáva paradajkám ich červenú farbu, betakarotén dodávajúci mrkve jej oranžové sfarbenie a žlto-zelený luteín, ktorý sfarbuje potraviny ako sú špenát, avokádo či rímsky šalát.

Jedinečné ovocie a zelenina

Každé ovocie a zelenina má svoj vlastný jedinečný fytochemický profil a úroveň antioxidačnej aktivity. Preto výživoví odborníci odporúčajú konzumovať nielen ich množstvo, ale aj ich rozmanité druhy – krvavočervené pomaranče obsahujú iné fytochemické látky a farbivá ako ich jasnooranžoví príbuzní. Kombinovanie je teda logicky výživovo hodnotnejšie ako jedenie jednotlivých druhov.

Účinky fytochemických látok sa vtedy znásobujú – dokážu spolupracovať, takže výsledný účinok je väčší ako ich jednotlivé prínosy. Dokázalo sa napríklad, že antioxidačné účinky kombinácie červených jabĺk, čučoriedok, hrozna a pomarančov sú oveľa väčšie ako v prípade, keď konzumujeme tieto druhy jednotlivo.

Do úvahy tiež musíme brať aj ďalšie prvky, ktoré zdravé potraviny prirodzene obsahujú. Klasická kombinácia guacamole a salsa omáčky je napríklad veľmi prínosná – zdravý tuk avokáda napomáha telu lepšie vstrebávať nielen luteín, ktorý obsahuje avokádo, ale aj lykopén z paradajok. Takže, keď jeme tieto dve jedlá spolu, majú oveľa lepší antioxidačný účinok ako v prípade, že jeme každé zvlášť.

Krájanie, drvenie či varenie potravín, ktoré sú bohaté na karotenoidy, okrem toho napomáha uvoľňovaniu týchto účinných látok zo stien buniek rastlín, takže sú pre telo až šesťnásobne dostupnejšie, ako keby sme tieto potraviny jedli surové a neupravené. Surové potraviny je výhodnejšie jesť v kombináciách. Namiesto toho, aby ste si vždy dávali paradajky bohaté na lykopén v surovom stave, napríklad v šaláte, môžete ich občas zaradiť do svojho jedálnička vo forme paradajkovej šťavy, polievky či omáčky k cestovinám.

Či už ich budete jesť uvarené alebo surové – nikto nemôže poprieť, že zvýšenie dávok ovocia a zeleniny je výborným prvým krokom k tomu, aby ste využili priaznivé účinky fytochemických látok, ktoré obsahujú. Ak však pridáte aj nové jedlá, nové kombinácie a druhy, urobíte ešte lepšie.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov

Tekvica je zdrojom množstva prospešných látok a vitamínov

DNES - 9:19Zdravie

Zdravé a prospešné sú aj tekvicové semienka.

Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?

Optimálny tep závisí od veku. Viete, aké číslo je ideálne pre vás?

VČERA - 20:01Zdravie

Zdravý srdcový tep sa v priebehu starnutia mení. Zistite, aký je ten váš.

Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

Kardiochirurg upozorňuje: Toto sú tri varovné signály, že máte slabé srdce

20:14 27.10.2024Zdravie

Lekár odhalil tri varovné signály, ktoré môžu naznačovať, že je vaše srdce oslabené.

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť potraviny z plechoviek

19:37 27.10.2024Zdravie

Pravidelná konzumácia jedál z plechovky môže mať vážne dôsledky na vaše zdravie.

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

Ako jesť kivi: Mnohí ľudia vynechávajú najlepšiu časť ovocia

18:08 26.10.2024Zdravie

Lekár vysvetlil, o čo pri konzumácii kivi prichádzame.