• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
23°Bratislava

Málo známy, ale zdravý baklažán

  • 19:49 22.05.2015
  • Bratislava
Málo známy, ale zdravý baklažán

Baklažán je vo všeobecnosti menej používanou zeleninou v našej kuchyni. Neuvedomujeme si však, že obsahuje množstvo vitamínov a je prospešný nášmu organizmu. Okrem toho má v sebe dostatok minerálov. Tieto prvky pozitívne ovplyvňujú naše zdravie a zvyšujú antioxidačnú aktivitu. Pozrime si, prečo by v našom jedálničku nemal baklažán chýbať.

Posilňuje mozog

Baklažány a ich lesklý tmavý obal obsahuje nasunín. Ten je silným antioxidantom, ktorý dokáže vyhľadať aktívne radikály v bunkových membránach nášho mozgu a postupne ich ničí.

Podporuje chudnutie

Niektorí odborníci odporúčajú vypiť jeden pohár baklažánového džúsu po jedle. Saponín, prítomný v baklažáne, potláča schopnosť tela ukladať tuky a zároveň zlepšuje funkciu obličiek.

Znižuje tlak a ničí parazitov

Nedávna klinická štúdia ukázala, že v baklažáne je prítomný aj antokyanín. Ten znižuje krvný tlak. Rovnako táto zelenina obsahuje množstvo kyseliny chlorogenovej. Táto kyselina je jeden z najväčších lapačov voľných radikálov na našej planéte.

Nízke množstvo kalórii

Baklažán je nízkokalorická zelenina a má vysoký obsah vlákniny. Tieto faktory robia z fialovej lesklej plodiny ideálneho kandidáta na náhradu bežného jedla. Po konzumácii máte pocit plnosti v žalúdku na dlhšie obdobie.

Ničí stres

Vysoké hladiny bioflavonoidov pomáhajú ochrániť bunkové membrány pred voľnými radikálmi. Tým pádom dochádza k menšiemu prieniku rakovinotvorného stresu do nášho tela.

Znižuje riziko cukrovky

Niektoré štúdie dokázali, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vlákniny znižuje riziko vzniku cukrovky až o 20%. Samotný baklažán má v sebe dostatok vlákniny, takže ide o ideálnu plodinu v boji proti cukrovke.

Veľa chutných a zdravých možností

Existuje viacero receptov na prípravu baklažánov. Ideálny je baklažán s restovanou červenou paprikou. Ide o obľúbenú pochúťku vegetariánov. Jedlo je vhodné najmä počas neskorých jarných a skorých letných dní. Milovníci pikantných jedál si môžu pochutnať na baklažáne s papričkami jalapeňo. Pred každou jeho konzumáciou je ale ideálne si ho prekrojiť napoly a nasoliť, čím sa baklažán "spotí". Tým sa z neho spolu s vodou vylúči aj nepríjemná horkastá chuť.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, health.com, webmb.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

DNES - 7:29Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.