• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
12°Bratislava

V britskom referende budú môcť hlasovať tri krajiny Únie

  • 14:24 26.05.2015
  • LONDÝN
V britskom referende budú môcť hlasovať tri krajiny Únie

Veľká Británia musí uskutočniť plánované referendum o vystúpení, či zotrvaní v Európskej únii najneskôr na budúci rok, aby sa krajina vyhla zničujúcej neistote.

Uviedol to Terry Scuoler, šéf asociácie podnikov priemyselnej výroby (EEF), ktorá reprezentuje približne 20-tisíc spoločností, okrem iných aj také veľké firmy ako Rolls Royce, či BaE Systems. Podľa jeho slov by sa referendum malo konať v máji alebo na jeseň 2016.

V referende budú môcť hlasovať tri štáty

Opätovne zvolený britský premiér David Cameron prisľúbil, že skôr, ako sa v krajine uskutoční referendum, nanovo usporiada vzťahy Veľkej Británie s EÚ. Referendum sa však podľa prvých Cameronových vyhlásení malo konať do konca roka 2017.

Odporúčame:

Britská centrálna banka sa pripravuje na možný odchod z Únie

Britská opozícia mení názor, podporí Cameronovo referendum


Neskôr však pripustil, že sa môže uskutočniť skôr v prípade, že rokovania s EÚ budú dobre napredovať. "Vláda sa tým zaoberá od začiatku roku 2013 a určite musí mať už jasno v tom, o akých oblastiach navrhne rokovania. Musí to byť teraz jej priorita," povedal Scuoler.

V plánovanom britskom referende o ďalšom zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ budú môcť hlasovať iba občania z krajín patriacich do britského združenia Commonwealth žijúci v Británii a taktiež rezidenti z Írska, bývalého člena britskej ríše. Informovala o tom v pondelok vláda v Londýne.

Voliť budú môcť aj občania Gibraltáru

Vyjadriť sa taktiež budú môcť aj Cyperčania a Malťania ako jediní spomedzi členských krajín EÚ, keďže formálne do Commonwealthu patria. Podľa kabinetu premiéra Davida Camerona, ktorý sľúbil dať Britom na výber o budúcnosti krajiny v únii, tak občania iných krajín bloku s pobytom na ostrovoch nebudú môcť vyjadriť svoju vôľu, pričom v samosprávnych voľbách sa môžu.

Voliť však budú môcť aj občania Gibraltáru a Briti žijúci v zahraničí. Po novom však iba tí, ktorí mimo vlasti žijú menej ako 15 rokov. Celkovo by podľa vlády v Londýne malo právom vyjadriť sa k budúcnosti Britov v EÚ disponovať približne 45 miliónov ľudí, píše BBC.

Cameron minulý rok Britom v prípade volebného víťazstva sľúbil vypísanie referenda o ďalšej budúcnosti v EÚ, ktorá je na ostrovoch dlhodobým terčom kritiky. Zotrvanie v únii premiér podmienil reformami bloku a posilnením postavenia vlády v Londýne na úkor Bruselu. Legislatíva o podmienkach konania referenda bude známa vo štvrtok. Následne by Cameron mal zavítať do viacerých vplyvných krajín EÚ, kde chce získať podporu pre svoje plány reformovať úniu. So zvyšnými lídrami chce o veci hovoriť na júnovom bruselskom summite EÚ.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko hostí summit skupiny BRICS, s Putinom sa stretne aj generálny tajomník OSN

Rusko hostí summit skupiny BRICS, s Putinom sa stretne aj generálny tajomník OSN

DNES - 10:28Zahraničné

Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS.

Ukrajina kritizuje rozhodnutie Guterresa stretnúť sa s Putinom na summite BRICS

Ukrajina kritizuje rozhodnutie Guterresa stretnúť sa s Putinom na summite BRICS

DNES - 10:05Zahraničné

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa za to, že prijal pozvanie od Vladimira Putina na summit skupiny BRICS.

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.