Ovocie a zelenina, ktoré by ste mali jesť aj so šupkou

Tu je niekoľko druhov zeleniny a ovocia, ktorých šupky obsahujú veľmi cenné látky, takže by ste ich určite mali zjesť celé.
Šupky na ovocí a zelenine mnohým ľudom nechutia a tak ich dávajú dole a vyhadzujú. No tým sa pripravujú o množstvo cenných vitamínov, antioxidantov a vlákniny. Tu je niekoľko druhov ovocia a zeleniny, ktoré by ste mali skúsiť zjesť celé aj so šupkou.
Banán
Banánové šupky obsahujú vitamíny B6 a B12, horčík a draslík. Šupka tiež obsahuje viac vlákniny ako vnútro, takže vám môže pomôcť s trávením. Ďalšou výhodou banánovej šupky je, že obsahuje tryptofán, ktorý môže zvýšiť hladiny serotonínu, ktorý ovplyvňuje vašu dobrú náladu.
Ak ste odvážni, môžete zjesť banánové šupky surové. Ostatní môžu šupky niekoľko minút povariť a rozmixovať do smoothie s iným ovocím.
Čítajte: Máte problémy s krvným tlakom? Banány vám pomôžu
Mrkva
Najvyššia koncentrácia fytoživín sa nachádza práve v koži, alebo hneď pod ňou. Skúste mrkvu skôr dôkladne opláchnuť, než ju šúpať.
Cibuľa
Papierová koža obsahuje viac antioxidantov ako samotná cibuľa. Je obzvlášť bohatá na quercetin, ktorý môže znížiť krvný tlak.
Skúste šupku vyvariť v polievke a dusených pokrmoch. Pred podávaním ju vyberte.
Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie
Pomaranč
Kôra pomaranča obsahuje štyrikrát viac vlákniny ako obsah vo vnútri. Tiež obsahuje tangeretin a flavonoidy s protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami. Štúdia na zvieratách z roku 2004 ukázala, že tieto živiny môžu dokonca znížiť škodlivý LDL cholesterol účinnejšie ako niektoré lieky na predpis.
Problém je, že pomarančová kôra nemá dobrú chuť. Skúste kôru nastrúhať na šalát. Pomarančová kôra môže zlepšiť každé jedlo. Dobre chutí v čokoláde alebo koláčoch.
Červený melón
Nie, nemusíte jesť tvrdú zelenú kôru. Veľa prospešných látok sa nachádza v bielej časti, ktorú pravdepodobne nejete. Obsahuje aminokyselinu citrulín, ktorá pomáha rozšíriť cievy k zlepšeniu krvného obehu vášho tela.
Zemiaky
Koža zemiakov obsahuje viac živín, konkrétne železa, vápnika, draslíka, horčíka, vitamínu B6 a vitamínu C, než zvyšok zemiakov. Keď vyhodíte kožu, stratíte až 90 percent obsahu železa a polovicu vlákny z celého zemiaka.
Čítajte: Nevyhadzujte šupky z ovocia a zeleniny. V domácnosti ich môžete využiť.
Kiwi
Ak ste nikdy nezjedli kiwi aj so šupkou, je na čase to vyskúšať. Chlpatá koža obsahuje chemikálie, ktoré sú známe pre boj s infekciami, ako sú E. coli a stafylokokové infekcie. Skúste kožu pridať do smoothie, alebo ju narežte na veľmi tenké plátky a pridajte do šalátu.
Uhorka
Uhorku by ste rozhodne nemali šúpať. Jej šupka obsahuje oxid kremičitý, ktorý pomáha budovať kolagén. Ten je dôležitý pre vašu pokožku.
Čítajte: 12 zdravotných výhod konzumácie uhoriek
Mango
Vedci zistili, že koža manga obsahuje látky podobné resveratrolu, ktorý pomáha spaľovaniu tukov a obmedzuje produkciu tukových buniek. Dužina však tieto látky neobsahuje, preto budete musieť zjesť kožu.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.