Čerešne – takto prospievajú nášmu zdraviu

Okrem toho, že toto ovocie výborne chutí, má veľa prekvapivých výživných látok. Prečo patria medzi najväčšie poklady prírody?
Čerešne k nám priviezli starovekí Rimania z Ázie. Nájdeme v nich veľmi veľa vitamínov a minerálov. Sú bohaté na vitamín A, B, C a E. Z minerálnych látok obsahujú horčík, draslík, vápnik, fosfor, sodík, meď, mangán, ale aj zinok a železo. Tými najdôležitejšími látkami v čerešniach sú antokyán a kvercetín, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
7 dôvodov, prečo ich jesť
- Pomôžu zhodiť kilogramy – čerešne obsahujú 80% vody a majú málo kalórií. Dokážu tiež neutralizovať mastné zložky potravy a a nedovolia tukom preniknúť cez črevnú stenu do tela.
- Prevencia proti artritíde - antokyány pôsobia priam zázračne na bolesti spôsobené zápalom. Antokyány sú zvlášť účinné pri liečbe príznakov artritídy. Ľudia, ktorí sa zúčastňovali na výskume hlásili, že bolesť kĺbov sa zlepšila práve v dôsledku konzumácie čerešní a čerešňovej šťavy.
- Na krásnu pleť - kombinácia vitamínu C, zinku a antokyánov sa významne podieľa na spevňovaní kolagénovej štruktúry pleti.
- Prevencia voči rakovine – čerešne tak dokážu pôsobiť vďaka antioxidantu kvercetínu, ktorý podľa výskumov funguje ako prevencia voči rakovinovým ochoreniam.
- Pôsobia protizápalovo - opäť je to spôsobené vysokým obsahom kvercetínu. Preto sa odporúčajú aj pre športovcov, ako jeden z účinných prostriedkov na zmiernenie svalovej horúčky, teda ľudovo svalovice.
- Na zdravé srdce – chránia srdce a cievy pred poškodením cholesterolom, najmä pomocou draslíka. Pomáhajú regulovať gény, ktoré sú dôležité pri spracovaní tukov a glukózy v tele.
- Znižujú výskyt dnových záchvatov - kedže antokyány pôsobia protizápalovo a tiež znižujú hladinu urátov v krvi, sú ideálne pre ľudí, ktorí majú diagnostikovanú dnu. Tú spôsobuje práve zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Kombinácia lieku na dnu allopurinolu a čerešní podľa štúdie vedcov z Univerzity v Bostone teda dokáže veľmi účinne znížiť riziko bolestivého záchvatu.
Na toto dávajte pri konzumácii pozor
Čerešne nezapíjajte veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti. Nekonzumujte ani kôstky z čerešní, obsahujú totiž látky, ktoré prostredníctvom enzýmov uvoľňujú kyanovodík. V malých množstvách však nie sú nebezpečné.
Tip na záver: Netradičnou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Vyskúšajte túto zaujímavú kombináciu.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.