Čerešne – takto prospievajú nášmu zdraviu
Okrem toho, že toto ovocie výborne chutí, má veľa prekvapivých výživných látok. Prečo patria medzi najväčšie poklady prírody?
Čerešne k nám priviezli starovekí Rimania z Ázie. Nájdeme v nich veľmi veľa vitamínov a minerálov. Sú bohaté na vitamín A, B, C a E. Z minerálnych látok obsahujú horčík, draslík, vápnik, fosfor, sodík, meď, mangán, ale aj zinok a železo. Tými najdôležitejšími látkami v čerešniach sú antokyán a kvercetín, ktoré pôsobia ako antioxidanty.
7 dôvodov, prečo ich jesť
- Pomôžu zhodiť kilogramy – čerešne obsahujú 80% vody a majú málo kalórií. Dokážu tiež neutralizovať mastné zložky potravy a a nedovolia tukom preniknúť cez črevnú stenu do tela.
- Prevencia proti artritíde - antokyány pôsobia priam zázračne na bolesti spôsobené zápalom. Antokyány sú zvlášť účinné pri liečbe príznakov artritídy. Ľudia, ktorí sa zúčastňovali na výskume hlásili, že bolesť kĺbov sa zlepšila práve v dôsledku konzumácie čerešní a čerešňovej šťavy.
- Na krásnu pleť - kombinácia vitamínu C, zinku a antokyánov sa významne podieľa na spevňovaní kolagénovej štruktúry pleti.
- Prevencia voči rakovine – čerešne tak dokážu pôsobiť vďaka antioxidantu kvercetínu, ktorý podľa výskumov funguje ako prevencia voči rakovinovým ochoreniam.
- Pôsobia protizápalovo - opäť je to spôsobené vysokým obsahom kvercetínu. Preto sa odporúčajú aj pre športovcov, ako jeden z účinných prostriedkov na zmiernenie svalovej horúčky, teda ľudovo svalovice.
- Na zdravé srdce – chránia srdce a cievy pred poškodením cholesterolom, najmä pomocou draslíka. Pomáhajú regulovať gény, ktoré sú dôležité pri spracovaní tukov a glukózy v tele.
- Znižujú výskyt dnových záchvatov - kedže antokyány pôsobia protizápalovo a tiež znižujú hladinu urátov v krvi, sú ideálne pre ľudí, ktorí majú diagnostikovanú dnu. Tú spôsobuje práve zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi a znížená rozpustnosť urátov, čo vedie k tvorbe ihlicovitých kryštálov v prostredí kĺbov. Kombinácia lieku na dnu allopurinolu a čerešní podľa štúdie vedcov z Univerzity v Bostone teda dokáže veľmi účinne znížiť riziko bolestivého záchvatu.
Na toto dávajte pri konzumácii pozor
Čerešne nezapíjajte veľkým množstvom vody, pretože tak môžu v tráviacom trakte začať kvasiť a vyvolať tráviace ťažkosti. Nekonzumujte ani kôstky z čerešní, obsahujú totiž látky, ktoré prostredníctvom enzýmov uvoľňujú kyanovodík. V malých množstvách však nie sú nebezpečné.
Tip na záver: Netradičnou kulinárskou špecialitou sú čerešne podávané s vyzretým syrom. Vyskúšajte túto zaujímavú kombináciu.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.