Tri mýty o potravinách, na ktoré by ste mali zabudnúť
Pokiaľ ide o nutričné údaje, internet je plný rôznych informácií, no nie všetkým by sme mali veriť. Často sa tieto mýty stávajú virálnymi a zaobchádza sa s nimi ako s faktami.
Tu sú 3 populárne potravinové mýty a pravda o nich:
1. Mýtus: Zo sacharidov sa priberá
Vypustili ste z vášho jedálnička zemiaky, cestoviny a chlieb zo strachu, že naberiete centimetre v páse? Ak áno, teraz môže byť čas privítať sacharidy späť do vášho života.
Nedávne štúdie zistili, že diéta s nízkym obsahom sacharidov sa nelíši od diéty s vysokým obsahom sacharidov v množstve hmotnosti, ktoré stratíte v prvých mesiacoch diéty alebo následne po dobu ďalších dvoch rokov.
Vedci tiež zistili, že tí, ktorí konzumovali 47 až 64% z ich celkového počtu kalórií z uhľohydrátov, mali najnižšie riziko nadváhy..
Aby bolo jasné, priveľa kalórií akéhokoľvek druhu - sacharidov, bielkovín alebo tuku - môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti. Je dôležité obmedziť množstvo jednoduchých sacharidov bez živín (torty, koláčiky, sladkosti) a vyberať si celozrnné výrobky, pretože majú viac vlákniny. Ak obmedzíte všetky sacharidy, vaše telo si ich bude pýtať a dostanete chúťky, ktoré nebudete vedieť ovládať.
Čítajte: Osem nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení
2. Mýtus: Repkový olej je zdraviu škodlivý
Veľa ľudí si myslí, že repkový olej je jedovatý a nebezpečný. Časť mylných informácií vychádza z predstavy, že repkový olej sa vyrába priamo z repky olejnej. Vedci však používajú tradičné šľachtenie rastlín na odstránenie nežiadúcich zložiek z repky, konkrétne kyseliny erukovovej a glukozinolátov, a výsledkom je veľmi odlišná rastlina.
Štúdie preukázali, že repkový olej je nielenže bezpečný, ale môže mať aj významný prínos pre zdravie. Neobsahuje trans-tuky a cholesterol a má najnižšie množstvo nasýtených tukov spomedzi bežných jedlých olejov. Ak budete repkový olej používať namiesto nasýteného tuku (ako je maslo), môže vám pomôcť znížiť riziko ochorení srdca.
3. Mýtus: Bezlepková diéta je zdravá pre všetkých
Mnoho spotrebiteľov začalo kupovať bezlepkové potraviny len preto, že si myslia, že lepok je zlý a môže spôsobiť zažívacie poruchy, alergie a dokonca aj autizmus.
Ale mali by naozaj všetci vylúčiť lepok zo svojej stravy? Ak nemáte diagnostikovanú celiakiu alebo citlivosť na lepok, pri bezlepkovej diéte môžete trpieť na nedostatok vitamínov. Bezlepková diéta často obsahuje málo vlákniny a chýba jej veľa základných živín. Jedna austrálska štúdia uvádza, že viac ako 10% mužov i žien pri tejto diéte nemalo dostatok tiamínu, kyseliny listovej, horčíka, vlákniny, železa a vápnika.
V mnohých bezlepkových potravinách sú pridané cukry, nasýtené tuky a kalórie. Takže predtým, ako vylúčite lepok zo svojho života, poraďte sa so svojím lekárom, aby zistili, či máte alergiu alebo citlivosť na lepok.
Tento druh huby dokáže spomaliť rast nádorov, tvrdí nový výskum
Huba, ktorú bežne dostať aj v našich obchodoch, sa v budúcnosti môže postarať o ďalšie pokroky pri liečbe rakoviny.
5 znakov, že ste boli v detstve zanedbávaní, no neuvedomujete si to
Terapeut prezradil tajné znaky toho, že ste boli v detstve emocionálne zanedbávaní, no vytesnili ste to z mysle.
Táto vyrážka na perách dvojnásobne zvyšuje riziko demencie
Vedci sa zamerali na doteraz neprebádanú príčinu nástupu demencie.
Odborník varuje pred „zdravými“ olejmi: Na tomto by som nikdy nevaril
Odborník na výživu prezradil, s akými olejmi by ste mali variť.
Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch
Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.