Tri mýty o potravinách, na ktoré by ste mali zabudnúť

Pokiaľ ide o nutričné údaje, internet je plný rôznych informácií, no nie všetkým by sme mali veriť. Často sa tieto mýty stávajú virálnymi a zaobchádza sa s nimi ako s faktami.
Tu sú 3 populárne potravinové mýty a pravda o nich:
1. Mýtus: Zo sacharidov sa priberá
Vypustili ste z vášho jedálnička zemiaky, cestoviny a chlieb zo strachu, že naberiete centimetre v páse? Ak áno, teraz môže byť čas privítať sacharidy späť do vášho života.
Nedávne štúdie zistili, že diéta s nízkym obsahom sacharidov sa nelíši od diéty s vysokým obsahom sacharidov v množstve hmotnosti, ktoré stratíte v prvých mesiacoch diéty alebo následne po dobu ďalších dvoch rokov.
Vedci tiež zistili, že tí, ktorí konzumovali 47 až 64% z ich celkového počtu kalórií z uhľohydrátov, mali najnižšie riziko nadváhy..
Aby bolo jasné, priveľa kalórií akéhokoľvek druhu - sacharidov, bielkovín alebo tuku - môže viesť k nárastu telesnej hmotnosti. Je dôležité obmedziť množstvo jednoduchých sacharidov bez živín (torty, koláčiky, sladkosti) a vyberať si celozrnné výrobky, pretože majú viac vlákniny. Ak obmedzíte všetky sacharidy, vaše telo si ich bude pýtať a dostanete chúťky, ktoré nebudete vedieť ovládať.
Čítajte: Osem nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení
2. Mýtus: Repkový olej je zdraviu škodlivý
Veľa ľudí si myslí, že repkový olej je jedovatý a nebezpečný. Časť mylných informácií vychádza z predstavy, že repkový olej sa vyrába priamo z repky olejnej. Vedci však používajú tradičné šľachtenie rastlín na odstránenie nežiadúcich zložiek z repky, konkrétne kyseliny erukovovej a glukozinolátov, a výsledkom je veľmi odlišná rastlina.
Štúdie preukázali, že repkový olej je nielenže bezpečný, ale môže mať aj významný prínos pre zdravie. Neobsahuje trans-tuky a cholesterol a má najnižšie množstvo nasýtených tukov spomedzi bežných jedlých olejov. Ak budete repkový olej používať namiesto nasýteného tuku (ako je maslo), môže vám pomôcť znížiť riziko ochorení srdca.
3. Mýtus: Bezlepková diéta je zdravá pre všetkých
Mnoho spotrebiteľov začalo kupovať bezlepkové potraviny len preto, že si myslia, že lepok je zlý a môže spôsobiť zažívacie poruchy, alergie a dokonca aj autizmus.
Ale mali by naozaj všetci vylúčiť lepok zo svojej stravy? Ak nemáte diagnostikovanú celiakiu alebo citlivosť na lepok, pri bezlepkovej diéte môžete trpieť na nedostatok vitamínov. Bezlepková diéta často obsahuje málo vlákniny a chýba jej veľa základných živín. Jedna austrálska štúdia uvádza, že viac ako 10% mužov i žien pri tejto diéte nemalo dostatok tiamínu, kyseliny listovej, horčíka, vlákniny, železa a vápnika.
V mnohých bezlepkových potravinách sú pridané cukry, nasýtené tuky a kalórie. Takže predtým, ako vylúčite lepok zo svojho života, poraďte sa so svojím lekárom, aby zistili, či máte alergiu alebo citlivosť na lepok.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.