Päť potravín pre krajšiu pleť
Všetci chceme krásnu a žiarivú pleť. Z každej strany na nás útočia reklamy na krémy a elixíry, ktoré nám sľubujú mladistvý vzhľad. Výskumy však naznačujú, že to, čo do vášho tela vložíte sa odrazí na vašej pokožke.
Tu je zoznam piatich potravín, ktoré by sa mali stať súčasťou vášho jedálnička, ak chcete mať krásnu pleť.
Mango: Toto ovocie obsahuje živiny, ktoré sú pre pleť kľúčové: vitamín C, vitamín A/beta karotén a kyselinu listovú. 200 g manga obsahuje 100 percent dennej doporučenej dávky vitamínu C. Tento antioxidant podporuje tvorbu kolagénu, regeneráciu a hojenie rán. Podľa výskumov vitamín C zlepšuje vzhľad starnúcej pleti.
Losos: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách ako losos, sú dôležité pre srdce, no sú rovnako kľúčové aj pre zdravie pokožky. Jedna štúdia publikovaná v časopise Journal of American College of Nutrition zistila, že starší ľudia, ktorí konzumovali viac rýb počas svojho života, majú menej vrások, než tí, ktorí jedli viac mäsa.
Omega-3 mastné kyseliny v lososovi môžu dokonca chrániť proti rakovine kože. V štúdii rakoviny kože vedci zistili, že ľudia, ktorí jedli stravu bohatú na rybie oleje a ďalšie omega-3 mastné kyseliny, mali o 29 percent nižšie riziko tvorby buniek rakoviny kože ako tí, ktorí jedli veľmi málo omega-3 mastných kyselín.
Kel kučeravý: Kel obsahuje silné antioxidanty, ako sú vitamíny A, C a karotenoidy, ktoré bojujú proti vplyvom slnka a ďalších znečisťujúcich látok, ktoré môžu zanechať pokožku vráskavú a bledú. Štúdie ukazujú, že nízke hladiny vitamínu A môžu viesť k vráskavej pleti. Kel je tiež bohatý na železo a vitamín B6, ktorý môže udržať vlasy husté a lesklé.
Čaj: Čaj obsahuje zlúčeniny známe ako polyfenoly, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Podľa niektorých štúdií môžu polyfenoly pomôcť zabrániť tvorbe rakoviny kože spôsobenej slnečnými lúčmi. Zelený čaj je obzvlášť bohatý na zlúčeninu známu ako EGCG (Epigallocatechin gallate), ktorá môže udržať pleť mladistvú. Nesladený čaj je vždy dobrou nekalorickou voľbou pri dodržiavaní pitného režimu.
Edamame: Ku vášmu sushi by ste si nemali zabudnúť objednať edamame (zelené sójové bôby). Izoflavóny v edamame (a všetkých potravinách na báze sóje) zabraňujú rozkladu kolagénu a udržujú pokožku pevnú a bez vrások. V jednej štúdii myši, ktoré boli kŕmené potravinami s izoflavónmi a následne vystavené UV žiareniu, mali neskôr menej vrások než tie, ktoré nejedli izoflavóny.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.