Päť zdravších alternatív ku každodenným potravinám
Myslíte si, že zdravé varenie znamená vzdať sa chuti? Opak je pravdou.
S týmito tipmi môžete akémukoľvek jedlu pridať ďalšie živiny bez toho, aby ste stratil chuť, ktorú milujete.
1. Slivkové pyré namiesto cukru, masla, oleja.
Radi pečiete sušienky, buchty, koláče a ďalšie sladké dobroty? Toto je pekárske tajomstvo, ktoré pridá chuť, štruktúru a vlhkosť vašim dezertom bez všetkých tukov a cukru.
Slivkové pyré je prirodzene sladké, je prakticky bez tuku a je bohaté na draslík. Dve lyžice slivkového pyré obsahujú 93 kalórií, zatiaľ čo len v jednej lyžici oleja je 120 kalórií a 13,5 g tuku.
Potrebujete ďalší dôvod, aby ste začali používať slivkové pyré? Slivky môžu prispieť k posilneniu zdravia kostí. Nedávne štúdie prezentované na mítingu Experimental Biology 2015 ukázali, že u žien po menopauze, ktoré denne zjedli 4-5 sliviek, sa zlepšilo zdravie kostí a spomalil sa úbytok kostnej hmoty.
Pri úprave receptu použite toľko pyré, koľko je polovica z celkové množstva masla a cukru, ktoré by ste normálne v recepte použili.
2. Proteínové cestoviny namiesto mäsovej omáčky.
Ak máte radi klasickú taliansku kuchyňu, existuje jednoduchý spôsob, ako toto jedlo urobiť zdravším - vynechajte mäsovú omáčku. Chudé mäso môže byť zdravou súčasťou vyváženej stravy, no väčšina z nás je priveľa mäsa (ktoré obsahuje nasýtené tuky) a primálo zeleniny. Skúste si radšej urobiť cestoviny, ktoré sú bohaté na bielkoviny.
3. Špenát, zelený kel alebo rukola namiesto ľadového šalátu.
Ľadový šalát má nízky obsah kalórií, ale neposkytuje rovnakú nutričnú hodnotu ako tmavšia listová zelenina, ako je zelený kel, špenát alebo rukola. 75g listového šalátu poskytuje menej než 1 g vlákniny a 13 mg vápnika, zatiaľ čo rovnaké množstvo kelu má 2,4 g vlákniny a 100 mg vápnika.
Zatiaľ čo všetka tmavá listová zelenina má vysokú antioxidačnú aktivitu, výskum ukazuje, že vápnik v kele sa ľahšie vstrebáva. Špenát a rukola sú tiež plné dôležitých vitamínov a antioxidantov. Špenát je obzvlášť bohatý na vitamín K, ktorý je nevyhnutný pre udržanie správneho zdravia kostí.
Čítajte: Zelený kel, zelenina plná zdravia
4. Citrus namiesto soli
Chcete pomôcť svojmu zdraviu? Znížte dávky soli. Obmedzenie sodíka z vášho jedla môže pomôcť znížiť riziko vzniku vysokého krvného tlaku a ďalších závažných ochorení. Citrón, limetka alebo pomarančové šťava môže byť lahodná náhrada soľničky. Len streknite čerstvú citrusovú šťavu na ryby, kuracie a zeleninové pokrmy. Budú mať lepšiu chuť a budú bez soli.
5. Grécky jogurt namiesto kyslej smotany
Pol šálky kyslej smotany obsahuje až 220 kalórií a 14 gramov nasýtených tukov. Dobrou správou je, že grécky jogurt poskytuje chuť kyslej smotany, ale za zlomok kalórií a nasýtených tukov. Použitím nízkotučného gréckeho jogurtu namiesto kyslej smotany, znížite kalórie o viac ako polovicu, eliminujete nasýtene tuky a zvýšite si bielkoviny. Pol šálky gréckeho jogurtu obsahuje asi 12 g bielkovín, čo je ekvivalent až dvoch vajec.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.