Hrozno ochráni srdce, ale pomôže aj štíhlej línii

In vino veritas. Ak je vo víne pravda, v hroznových bobuliach je potom zdravie. Prečítajte si, čo všetko hrozno obsahuje a aký má vplyv na naše zdravie.
Už starovekí Gréci si cenili hrozno ako dar od bohov. Niet sa čo čudovať, toto ovocie obsahuje 80% vody, minerály a stopové prvky, ale aj vitamíny A, B, C, E a K. Je tiež bohaté na draslík, vápnik, kremík, fosfor ale aj vlákninu. Jeho najdôležitejšou súčasťou je ale antioxidant resveratrol.
Prečo je pre nás hrozno dobré
Konzumácia hrozna sa pozitívne odrazí na štíhlej línii. Obsahuje 80% vody a takmer 18% hroznového cukru, ktorý sa postupne uvoľňuje a neukladá sa v podobe tuku. Je teda ideálnou náhradou sladkostí.
Resveratrol, nachádzajúci sa najmä v tmavších odrodách, má ako antioxidant ochranné účinky pred rakovinou a pôsobením voľných radikálov. Výskumy tiež naznačili, že dokáže chrániť srdce pred kardiovaskulárnymi chorobami. Táto látka má celkovo dobrý vplyv na cirkuláciu krvi v našom tele a to sa odráža aj na zvýšenej výkonnosti mozgu. Dokáže potlačiť únavu, depresiu a aj migrénu. V kombinácii s vitamínom A a E pôsobí resveratrol blahodárne aj na pleť, vlasy a nechty.
Čítajte: Červené víno vám môže pomôcť s pamäťou
Vďaka vláknine v šupke hrozna podporuje toto ovocie aj zdravie nášho tráviaceho traktu a lieči zápchu. Neodporúča sa ho ale zapíjať vodou alebo mliekom, to môže spôsobiť hnačky.
A na záver fakt, ktorí poznali už starovekí Rimania – hrozno je prírodné afrodiziakum.
Zaujímavé fakty o hrozne:
- V Španielsku by sa príchod nového roka mal osláviť zjedením 12 bobúľ z hrozna
- Na výrobu jednej fľaše vína je potrebných približne 600 bobúľ hrozna
- Hieroglyfy v hrobkách egyptských panovníkov často zobrazujú výrobu a konzumáciu vína
- Na svete existuje viac než 8 000 odrôd hrozna
- Svetový rekord v rýchlom jedení hrozna získal v roku 2011 Ashrita Furman, ktorý za tri minúty zjedol 186 bobúľ
Čítajte: Nestíhate cvičiť? Pohár vína to vyrieši

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.