• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Srbi majú historickú dohodu o Kosove, protestom sa nevyhli

  • 12:37 27.04.2013
  • BELEHRAD
Srbi majú historickú dohodu o Kosove, protestom sa nevyhli

Srbský parlament v piatok neskoro večer schválil prelomovú dohodu o normalizácii vzťahov s Kosovom.

Spomedzi 203 prítomných poslancov za ňu zahlasovalo 173 z nich, proti boli iba 24.

Hlasovanie sprevádzala demonštrácia približne stovky pobúrených ultranacionalistov pred budovou parlamentu, no strany sa na výzvu premiéra Ivicu Dačiča spojili a historickú dohodu podporili naprieč politickým spektrom.

Dačič ešte v rámci rozpravy pred hlasovaním skonštatoval, že Belehrad už dlhší čas nemá kontrolu nad Kosovom a "niekto preto musel s nimi dosiahnuť túto dohodu s cieľom dať bodku za minulosťou". Podotkol, že to neznamená uznanie nezávislosti Kosova.

"Áno, mohli sme to odmietnuť a stať sa Severnou Kóreou v Európe. Ale čo by sa stalo so Srbskom potom... Bolo to byť, či nebyť. Preukážte jednotu," povedal premiér poslancom pred hlasovaním o dohode, ktorú by v prípadnom referende podporili aj samotní občania. Ukázal to aktuálny prieskum verejnej mienky. Podľa jeho výsledkov by dokument podporilo 57 percent obyvateľov, pričom takmer 30 percent by bolo proti.

Historickú dohodu o budúcich vzťahoch medzi Belehradom a Prištinou, ktorú sprostredkovala Európska únia, v pondelok formálne schválila srbská vláda. Podrobnosti dokumentu však oficiálne stále nezverejnili.

Podľa srbského spravodajského portálu B92.net dohoda obsahuje 15 bodov, ktoré sa okrem iného týkajú problematiky Srbmi obývaných území v Kosove alebo členstva Prištiny v medzinárodných organizáciách.

Spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na nemenované zdroje informovala, že Kosovo umožní Srbom obývajúcim územie spravované Prištinou mať vlastné policajné zložky aj súdy. Belehradu sa však pre Srbov v Kosove nepodarilo presadiť autonómiu, ako pôvodne požadovali.

V texte dohody sa tiež údajne nespomína, že by Srbsko uznalo jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova.

Srbsko podobne ako aj päť z 27 krajín EÚ existenciu nezávislého Kosova naďalej odmieta. V záujme budúceho členstva v EÚ však Belehrad ustúpil tlaku a začal "normalizovať" svoje vzťahy s Prištinou. Kosovsko-srbský dialóg pod záštitou EÚ sa začal v marci 2011 a od októbra minulého roka sa na ňom priamo zúčastňovali aj premiéri oboch krajín.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

DNES - 13:55Zahraničné

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus.

Vosveteit.sk