Top potraviny pre náš zrak
Všetci sme počuli, že jesť mrkvu je dobré pre naše oči. Áno, mrkva skutočne patrí medzi suroviny, ktoré chránia zrak. Okrem nej ale existujú aj ďalšie potraviny, ktoré mu dokážu pomôcť.
Postupné zhoršovanie zraku zvykneme pripisovať veku. Čiastočne za to ale môže aj náš životný štýl, všadeprítomné obrazovky, nevhodná poloha očí pri čítaní a mnoho ďalších faktorov. Konzumácia správnych potravín pomáha náš zrak z dlhodobého hľadiska ochrániť pred predčasným starnutím a aj niektorými očnými ochoreniami.
Ktoré látky oči potrebujú
Pre náš zrak je dôležitý vitamín A – ten prospieva zrakovému vnemu na sietnici. Vitamíny C a E sú antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo a podľa štúdie na stránke allaboutvision.com pôsobia preventívne aj voči šedému zákalu.
Ďalšími dôležitými látkami pre zrak sú zrakové farbivá flavanoidy, zeaxantín a luteín. Rovnako dôležitý je beta-karotén, zinok, selén, vápnik a nenasýtené omega-3 mastné kyseliny.
V týchto surovinách sa nachádzajú zraku prospešné látky
- Ryby – najmä tie bohaté na omega-3 mastné kyseliny sú tuniak, losos, makrely a sardinky.
- Listová zelenina – napríklad špenát, brokolica, kel a šalát sú plné luteínu a zeaxatínu, ktoré chránia oči pred šedým zákalom.
- Orechy - sú bohatým zdrojom vitamínu E, ktorý oči taktiež chráni pred predčasným opotrebením.
- Citrusy a iné ovocie – najmä čučoriedky, jahody a maliny sú plné antioxidantov, ktoré chránia oči pred makulárnou degeneráciou.
- Vajíčka – najmä žĺtok je zdrojom luteínu, zeaxatínu a tiež zinku.
- Strukoviny – flavanoidy a zinok obsahujú aj fazuľa, šošovica a hrášok.
Čítajte: Tipy pre namáhané oči
Pozor na dioptrické a iné choroby oka, s ktorými konzumácia surovín nesúvisí. Stravou síce môžeme zdravý zrak podporiť, ale nie je to automatická záruka toho, že všetky problémy so zrakom sa nám vyhnú. Pri dlhotrvajúcich problémoch so zrakom by ste sa mali obrátiť na oftalmológa.
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.
Nepravidelný spánkový režim? Pozor na tieto dva závažné následky!
Nepravidelné zaspávanie a vstávanie má na svedomí nielen únavu. Odborníci upozorňujú aj na dva dlhodobé závažné následky.
Syndróm polycystických vaječníkov: Herečka prehovorila o príznakoch, ktoré mylne ignorovala
Kvôli vážnej diagnóze si nechala zamraziť vajíčka.