• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
Bratislava

Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

  • 19:17 17.06.2015
  • Bratislava
Tieto potraviny škodia nášmu mozgu

Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.

Fastfoodové jedlá

Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku.

Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám. Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.

Slané jedlá

Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.

Vyprážané jedlá

U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.

Cukor a umelé sladidlá

Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.

Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.

Alkohol

Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.

Spracované mäso

Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované mäso, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.

Nasýtené tuky

Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.

Zdroj: Info.sk, DK, telegraph.co.uk, healthforself.com, fitnessrepublic.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.