Tieto potraviny škodia nášmu mozgu
Tak, ako niektoré potraviny dokážu tok krvi v mozgu a celkovú činnosť podporiť, iné ho zase pri dlhodobej konzumácii môžu poškodiť. Pozrite si zoznam potravín, ktoré škodia nášmu mozgu.
Fastfoodové jedlá
Telegraph.com uverejnil štúdiu, podľa ktorej sa pravidelná konzumácia fastfoodových jedál spája so zhoršeným priemerom známok u detí. Pravdepodobne za to môže najmä nedostatok železa kombinovaný s nadbytkom tuku.
Aj pre dospelý mozog je ale fastfoodové jedlo nebezpečné – pri dlhodobej konzumácii nielenže naberiete na váhe, ale spomalí sa aj tvorba dopamínu v mozgu, čo môže viesť k úzkosti a depresiám. Fastfood ale dokáže ovplyvniť aj našu schopnosť sústrediť sa a rýchlo reagovať.
Slané jedlá
Pri nadmernej spotrebe sodíka (hlavnej zložky kuchynskej soli) sa v našom organizme môže vytvoriť závislosť na soli, ktorá je veľmi podobná závislosti na nikotíne. Soľ nielenže nerobí dobre nášmu krvnému tlaku, ale má dopad aj na kognitívne myslenie.
Vyprážané jedlá
U detí aj dospelých dokážu zvýšiť hladiny určitých hormónov a dočasne spôsobiť stav podobný hyperaktivite, ktorý rozhodne sústredeniu a mysleniu neprospeje.
Cukor a umelé sladidlá
Nadmerná spotreba cukru dokáže spôsobiť neurologické problémy a tiež problémy s pamäťou a učením. Na cukor si zvykáme veľmi rýchlo, jeho konzumácia spúšťa v mozgu podobný systém odmeňovania, ako drogy alebo sex.
Umelé sladidlá síce obsahujú menej kalórií, na mozog majú ale rovnaký účinok.
Alkohol
Každý, kto sa poriadne opil, pozná ten pocit, že si nemôže spomenúť ani na vlastné meno. Aj alkohol teda ovplyvňuje naše myslenie, aj keď iba dočasne – teda vtedy, keď sme pod jeho vplyvom.
Spracované mäso
Bielkoviny, ktoré prijímame najmä v mäse, sú pre náš organizmus potrebné a prospešné. Pozor ale na spracované mäso, teda napríklad na párky, klobásy alebo salámy. Tie telu ani mozgu na nutričných hodnotách nepridajú.
Nasýtené tuky
Prinášajú so sebou niekoľko rizík – ovplyvňujú rýchlosť našich reakcií, spomaľujú reflexy a celkovú činnosť mozgu. Ich nadmerná konzumácia môže tiež poškodiť tepny a zvýšiť riziko mŕtvice. Pozor teda hlavne na konzumáciu masla a margarínu.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.