Znížte riziko vzniku Alzheimera týmito potravinami

Alzheimerovou chorobou u nás trpí okolo 60-tisíc ľudí a ich počet každoročne narastá. Aj keď sa toto ochorenie zastaviť nedá, existuje možná prevencia. Podľa posledných výskumov spočíva v pravidelnej konzumácii určitých potravín. Prečítajte si, ktoré to sú.
Alzheimerova choroba začína pomaly a nenápadne. Jej príznaky často podceňujeme a pripisujeme ich vysokému veku. Už dávno ale neplatí, že postihuje iba starších ľudí. Ak sa jej chcete vyhnúť, mali by ste včas zaradiť do vašej stravy tieto suroviny:
Ryby
Sú prirodzeným a bohatým zdrojom Omega-3 mastných kyselín, ktoré mozgu veľmi prospievajú, chránia ho a pomáhajú aj kognitívnym funkciám. Nájdete ich v mastnejších rybách, siahnite teda po lososovi, makrele, tuniakovi alebo sardinkách.
Orechy a semiačka
Obsahujú hlavne vitamín E, ktorý je súčasťou doplnkovej liečby aj u pacientov už postihnutých týmto ochorením. V kombinácii s liečbou dokáže preukázateľne zmierňovať skoré príznaky demencie. Najlepšie sú mandle, vlašské orechy alebo ľanové semiačka.
Čítajte: Tieto potraviny škodia nášmu mozgu
Ovocie
Vyberajte si tmavšie sfarbené druhy, napríklad čučoriedky, černice a slivky. Vhodné sú ale aj maliny, jahody alebo čerešne. Práve takto sfarbené ovocie totiž obsahuje najviac antioxidantov - flavanoidov, ktoré spomaľujú degeneratívne procesy buniek a obnovujú ich prirodzený stav.
Zelenina
Najmä tmavolisté druhy ako špenát, kapusta, ale aj brokolica a reďkev dokážu najúčinnejšie ochrániť šedú kôru v mozgu. To vďaka tomu, že sú antioxidantmi, konkrétne obsahujú kartenoidy – rastlinné farbivo.
Strukoviny
Do stravy by ste mali zaradiť aj šošovicu, hrášok, fazuľu alebo sóju. Aj strukoviny sú bohatým zdrojom flavanoidov a tiež vlákniny, ktorá dodáva energiu aj mozgu.
Iné suroviny
Kari korenie, škorica, čokoláda ale aj káva majú podľa vedcov taktiež pozitívne účinky pri oddaľovaní starnutia našej mozgovej kôry. Podľa najnovších výskumov tu ale môžeme zaradiť aj extra panenské olivové oleje a kokosové oleje. Aj tieto suroviny totiž majú istý podiel antioxidantov. Dávajte ale pozor na množstvo a kvalitu týchto potravín.
Čítajte: Vášmu mozgu pomôže kokosový olej
Niekoľko mýtov o tejto chorobe:
- Alzheimer nie je smrteľný – Bohužiaľ, táto choroba je v top desiatke hlavných smrteľných chorôb ľudstva.
- Alzheimerom trpia iba starí ľudia – Starší ľudia (nad 60 rokov) sú rizikovou a najčastejšou skupinou, ktorá je postihnutá týmto ochorením, no približne 5% ľudí ju môže mať aj v produktívnom veku. Väčšinou je to spôsobené genetikou.
- Symptómy sú normálnou súčasťou starnutia – Je síce normálne občas niečo zabudnúť, najmä čím sme starší, ale ak je strata pamäte tak masívna, že sa človek nevie sám orientovať, niečo nie je v poriadku.
- Alzheimer sa dá liečiť – existujú liečebné postupy, ktoré túto chorobu môžu spomaliť, no zastaviť ani vyliečiť sa zatiaľ nedá.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.