Viete, čo sú funkčné potraviny?

Funkčné potraviny považuje veľa ľudí jednoducho za zdravé potraviny. To ale nie je presné označenie. Prečítajte si, čo funkčné potraviny vlastne sú.
Funkčné potraviny pochádzajú z Japonska, ktoré má aj najvyšší podiel ich produkcie na svete. Ide o úplne normálne potraviny, ktoré sa pripravujú a chutia rovnako, ako tie bežné. Výnimočné sú akurát tým, že majú preukázateľne dobrý vplyv na naše fyzické a psychické zdravie a pomáhajú chrániť nás pred chorobami.
Nepatria tu výživové doplnky a ani také potraviny, ktoré boli obohatené o vitamíny a minerály umelo, teda počas ich výroby alebo spracovania.
Patria tu také potraviny, ktoré obsahujú veľa nutričných látok a sú pre naše zdravie prospešné. Malá zaujímavosť je, že prvou funkčnou potravinou bola jodidovaná soľ.
Tieto aktívne zložky spravia potravinu funkčnou:
- lactobacily a bifidobaktérie (teda baktérie mliečneho kvasenia, ktoré ovplyvňujú črevnú mikroflóru a podporujú imunitný systém)
- oligosacharidy (tie dokážu aktivovať rast bifidobaktérií v tráviacom systéme)
- peptidy, proteíny
- vitamíny
- minerálne látky
- rastlinné steroly
- nenasýtené mastné kyseliny
- vláknina (diétna)
- rastlinné antioxidanty (napríklad lykopén, ktorý sa nachádza v rajčinách)
Konkrétne ich teda najviac nájdeme v čerstvom ovocí a zelenine. Nachádzajú sa ale aj v jogurtoch, vajíčkach, v bryndzi, olivovom oleji, ryži, soli, džúsoch a cereáliách a ešte v mnohých ďalších.
Ako rozlíšiť funkčné potraviny?
Kým sa o nejakej potravine rozhodne, že je funkčná, prechádza dlhodobým vedeckým testovaním. Veľa ľudí ale namieta, že napriek kontrolám sú takéto potraviny umelo upravované. Ako zistíte, či je konkrétna potravina funkčná? Jednoducho si musíte prečítať údaje na obale. Potraviny, ktoré boli geneticky (teda umelo) upravené by to mali mať uvedené na obale – GMO. GMO potraviny ale nie sú funkčné potraviny.
Na záver
Nemýľte si funkčné potraviny s liekmi, ktoré zázračne dokážu odstrániť zdravotné problémy. Funkčné potraviny sú iba súčasťou zdravého životného štýlu a kvalitného stravovania. Ich úlohou je nás zasýtiť na dlhšiu dobu a pozitívne ovplyvniť organizmus, napríklad tráviaci trakt alebo hladinu LDL cholestrolu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.