Karambola: 10 dôvodov, prečo ju začať jesť

Ak ste doteraz karambolu nepoznali, je pravý čas sa s ňou zoznámiť. Toto hviezdne ovocie má množstvo výhod pre vaše zdravie. Dozviete sa o nich v článku.
Karambola alebo čínska hviezdica je ovocie, ktoré rastie na Filipínach, v Indonézii, Malajzii, Indii, Bangladéši a Srí Lanke. Toto ovocie sa v priečnom reze podobá hviezde.
Celé ovocie je jedlé, vrátane kože. Dužina je krehká, pevná a veľmi šťavnatá. Má podobnú konzistenciu ako hrozno. Zrelé karamboly sú sladké s kyslým nádychom a majú zápach kyseliny šťaveľovej.
Tu je 10 zdravotných prínosov karamboly:
Zdroj vitamínov A a C
Ako zdroj vitamínov, najmä vitamínu A a C, je karambola účinný antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom. Toto ovocie tiež pomáha zabrániť šíreniu rakovinových buniek, zvyšuje vytrvalosť a zabraňuje tvorbe áft.
Lieči rakovinu
Pridaním karamboly do stravy môžete účinne znížiť riziko rôznych typov rakoviny. Kedže je bohatá na antioxidanty, jej konzumácia môže znížiť tvorbu voľných radikálov. Voľné radikály sú pre bunky veľmi škodlivé, pretože môže dôjsť k poškodeniu DNA. Rakovina sa spúšťa z nezdravých alebo poškodených buniek v tele.
Znižuje hladiny cholesterolu
Karambola obsahuje pektín, ktorý je schopný viazať cholesterol a žlčové kyseliny. Okrem toho, toto ovocie môže tiež znížiť hladinu zlého cholesterolu v tele.
Dojčenie
Niektoré ženy majú po pôrode problémy produkovať dostatok mlieka. Namiesto toho, aby brali hormonálne tabletky, môže im pomôcť toto ovocie. Má totiž vlastnosti, ktoré môžu prispieť k prirodzenému zvýšeniu produkcie mlieka.
Zlepšuje trávenie
Karambola zlepšuje trávenie vďaka vysokému obsahu nerozpustnej vlákniny. Nerozpustná vláknina hrá dôležitú úlohu v udržiavaní zdravého tráviaceho systému a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoké hladiny draslíka a nízke hladiny sodíka sú tiež vhodné ako liečba vysokého krvného tlaku. Zároveň obsahuje málo kalórií.
Liečba kašľa
Kvety karamboly dokážu znižovať horúčku a zlepšovať vykašliavanie. Korene stromov môžu byť použité pri bolestiach hlavy a kĺbov (artritíde). Ak nájdete karambolu, ktorú si môžete vypestovať doma, tak neváhajte a kúpte ju.
Čítajte: Ako liečiť kašeľ? Účinná pomoc z prírody
Protizápalová
Karambola má vysoké množstvo antioxidantov a flavonoidov, ktoré sú prospešné na ochranu pred zápalmi spôsobenými voľnými radikálmi. Vitamín C vytláča toxíny a pomáha pri syntéze kolagénu, ktorý je dôležitou zložkou pre opravu a tvorbu kostí, tepien a ciev.
Anti-mikrobiálne zložky
Toto ovocie obsahuje antimikrobiálne činidlo proti určitým typom ochorení, ako je mikrobiálny Bacillus cereus, E. coli, Salmonella enterica a Staphylococcus aureus.
Zdroj vitamínu B
Karambola obsahuje vitamíny B, najmä vitamín B5 (kyselina pantoténová), ktorý pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Vitamín B9 (kyselina listová) pomáha znížiť riziko ochorenia srdca a mŕtvice.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Protijed
Korene karamboly s cukrom sú považované za protijed. Kyanovodík je vysoko hodnotný prekurzor mnohých chemických zlúčenín, a bol nájdení v listoch, stonkách a koreňoch karamboly.
Upozornenie
Karambola obsahuje caramboxin a vysoké hladiny kyseliny šťaveľovej. Tieto látky môžu byť škodlivé pre jednotlivcov, ktorí trpia zlyhaním obličiek, majú obličkové kamene, alebo podstupujú dialýze. Jedinci, ktorí trpia zlyhaním obličiek môžu po konzumácii zažiť čkanie, zvracanie, nevoľnosť a zmätok.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.