Bylinkové sirupy – takto ich jednoducho pripravíte doma

Nazbierali ste si čerstvé bylinky a nechcete ostať iba pri ich sušení? Tu je návod, ako vyrobiť päť zdravých bylinkových sirupov.
Bylinkové sirupy sú viac koncentrované než čaje, ale stále slabšie ako tinktúry. Naviac, tie domáce výborne chutia a k tomu aj liečia. Skúste si ich pripraviť podľa týchto jednoduchých receptov.
Mätový sirup
Používa sa do nápojov alebo ako dochucovadlo, môže pomôcť pri tráviacich problémoch.
- Suroviny: 70 gramov mäty (celej), 500 gramov cukru a 5 litrov vody, môžete pridať šťavu z citróna alebo limetky
- Postup: Vodu s cukrom povarte, kým sa cukor nerozpustí. Do vriacej vody potom pridajte mätu (umytú a nasekanú), povarte aspoň desať minút a odstavte. Keď zmes ochladne, preceďte ju a tekutinu znovu priveďte do varu. Teraz pridajte aj šťavu z citrónov alebo limetiek podľa chuti. Keď sirup vychladne, prelejte ho do fliaš a skladujte v tme a chlade.
Medovkový sirup
Tento sirup vám pomôže pri problémoch so zaspávaním (pite ho teda pred spánkom), ale aj pri tráviacich ťažkostiach alebo bolestiach pri menštruácii. Rozmiešajte ho vo vode alebo pite po lyžičkách.
- Suroviny: 200 gramov medovky, 4 litre vriacej vody, šťava z limetiek (alebo citrónov), cukrový sirup (namiešaný v pomere 1 liter vody a 1 kg cukru)
- Postup: Umytú a nasekanú medovku zalejeme vriacou vodou a pridáme šťavu z limetky alebo citróna podľa chuti. Zmes necháme deň odstáť. Potom ju precedíme, pridáme cukrový sirup (ešte horúci) a nakoniec medovkový sirup po vychladnutí prelejeme do fliaš.
Lipový sirup
Funguje ako osvedčený liek pri chrípke, nachladnutí a kašli. Dávkovať ho ale treba opatrne - po lyžičkách alebo primiešať do čaju trikrát denne.
- Suroviny: Tri hrste lipových kvetov, liter vody, 1 kg cukru, môžete pridať aj lyžičku citrónovej šťavy
- Postup: Kvety zalejte horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte zmes odstáť jeden deň. Keď ju precedíte, priveďte ju opäť do varu a pridajte cukor a citrón. Varte, kým sa cukor neroztopí a sirup nezhustne. Prelejte ho do fliaš a skladujte v tme a chlade.
Sirup z čiernej bazy
Jeho konzumácia je vhodná najmä počas prechladnutia alebo horúčky. Rozmiešajte ho vo vode, dávkujte na lyžičke alebo pridávajte do čaju.
- Suroviny: 30 kvetov čiernej bazy, liter a pol vody, citrónová šťava, 1 kg cukru
- Postup: Umyté kvety vložíme do hrnca, zalejeme vodou a pridáme citrónovú šťavu podľa chuti. Zmes krátko povaríme a necháme odstáť jeden deň. Potom ju precedíme, pridáme cukor a znova povaríme, pokiaľ sa cukor nerozpustí a sirup nezačne hustnúť. Ešte za horúca ho vlejeme do fliaš, ktoré uzavrieme.
Sirup z materinej dúšky
Pomáha pri nachladení a kašli, ale dajú sa ním aj dochucovať bylinkové čaje.
- Suroviny: Štyri hrste kvetov z materinej dúšky, citrónová šťava, 1 liter vriacej vody a 1 kg cukru
- Postup: Kvety zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať počas noci. Zmes preceďte, pridajte cukor a citrónovú šťavu podľa chuti. Prevarte, kým sirup jemne nezhustne. Prelejte do fliaš a skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Príprava sirupov sa rôzni, podľa chuti aj skúseností. Ako si ich pripravujete vy a ktorý máte najradšej?

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.