• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 23.11.2024Meniny má Klement
Bratislava

Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

  • 13:34 01.07.2015
  • Bratislava
Päť potravín, ktoré bojujú proti zápalu

Tieto potraviny nie sú exotické a možno ich zakúpiť v každom obchode s potravinami. Sú tiež chutné a ľahko ich začleníte do svojej stravy.

Zápaly, obzvlášť chronické, trápia ľudí po celom svete. Nielenže sa prejavujú problémami, ako je reumatoidná artritída alebo Crohnova choroba, ale lekári ich spájajú s vážnymi zdravotnými problémami, ako je cukrovka, ochorenia srdca a dokonca aj rakovina.

Existuje mnoho liekov, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, aby pomáhali znižovať zápal v celom tele. Avšak, všetky tieto lieky majú nežiaduce vedľajšie účinky, vrátane žalúdočných vredov a iných zažívacích ťažkostí, ako je aj poškodenie pečene.

Našťastie existujú prírodné spôsoby, ako pomôcť znížiť chronický zápal bez toho, aby sme museli siahnuť po týchto liekoch. Jedným z týchto spôsobov je konzumovanie potravín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalu a znižujú poškodenie, ktoré môže zápal spôsobiť v celom tele. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o potravinách, ktoré bojujú proti zápalu.

Brokolica

Brokolica, rovnako ako iná kapustovitá zelenina je bohatým zdrojom sírnych zlúčenín, ktoré znižujú zápal. Tiež sú skvelé pre ochorenia, ako je artritída, pretože blokujú činnosť enzýmu spojeného s poškodením kĺbov.

Sardinky

Sardinky sú úžasné potraviny, ktoré by ste mali začleniť do stravy, ak vás trápi chronický zápal. Je preto, že sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tieto kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť opuch, podráždenie, bolesť a ďalšie známky zápalu po celom tele.

Čerešne

Čerešne sú obzvlášť dobré pre tých, ktorí majú chronické zápalové stavy. Je to pre ich obsah antokyánov, zlúčenín, ktoré môžu znížiť zápal, chránia kĺby a pomáhajú pri hojení spojivových tkanív.

Matcha

Matcha je prášková forma zeleného čaju, ktorá je neuveriteľne bohatá na antioxidačné zlúčeniny. Tieto zlúčeniny majú protizápalové vlastnosti a sú vhodné najmä pre osoby s artritídou, pretože môžu tiež podporovať zdravie chrupavky v kĺboch.

Avokádo

Avokádo je považované za jedno z najzdravších ovocí, pretože je bohaté na živiny. Niektoré z týchto živín sú fytosteroly, karotenoidy, antioxidanty a omega 3 mastné kyseliny, ktoré majú neuveriteľne silné protizápalové účinky.

Zdroj: info.sk, TM, livescience.com, medicalnewstoday.com, nutrition-and-you.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

20:07 21.11.2024Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

7:08 20.11.2024Zdravie

Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

19:45 18.11.2024Zdravie

Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

19:34 18.11.2024Zdravie

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

11:09 18.11.2024Zdravie

Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.