• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 19.4.2025Meniny má Jela
17°Bratislava

Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

  • 19:01 01.07.2015
  • Bratislava
Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

Hliva patrí k jedným z najpredávanejších húb na svete. Nie je to iba kvôli tomu, že sa používa v kuchyni, ale hlavne pre svoje silne liečivé účinky. Prečítajte si, čo robí túto hubu takou výnimočnou.

Huby sú všeobecne nielen chutná, ale aj zdravá časť našich jedálničkov. O hlive ustricovej to platí dvojnásobne – príroda jej bohato nadelila vitamíny, minerály a iné prvky, ktoré sú pre naše zdravie prospešné.

Čo obsahuje

Hliva ustricová je bohatá na vitamíny B, C, D, K, minerály a tiež stopové prvky železa, jódu, sodíka, zinku a selénu. Obsahuje aj steroly, proteíny a mastné kyseliny. Jej najväčším plusom je ale vysoký obsah beta glukánu.

Dôležitý beta glukán

Beta glukány z medicínskych húb majú silnejší účinok než tie, ktoré sa získavajú z iných zdrojov. Ich obsah v drevokazých hubách, kam patrí aj hliva, sa pohybuje okolo 30% a najviac sa jej koncentruje v stopke. Je to imunomodulačná látka, ktorá sa odborne označuje aj pleuran. Práve ona stimuluje imunitu a spomaľuje starnutie tkanív a buniek v našom tele.

Takto vplýva na naše zdravie

Pri pravidelnej konzumácii má hliva priaznivý vplyv na:

  • Hladinu LDL cholesterolu
  • Imunitu
  • Lipidový profil v krvi
  • Regeneruje tkanivo a bunky
  • Má antibiotické a antiseptické účinky
  • Je vhodná pri liečbe častých kožných problémov, ekzémov, poranení alebo akné
  • Reguluje funkciu čriev
  • Pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym a rakovinovým ochoreniam

Hliva je so svojim bohatým obsahom jednoducho všeliek, vhodná na podporu celého organizmu, či už proti nejakej vypuknutej chorobe bojuje, alebo len preventívne. Pokojne ju jedzte aj počas diéty, má nízku energetickú hodnotu.

Ako ju využiť v kuchyni

Hlivu môžete konzumovať vo forme prášku alebo tabletiek, no dá sa aj zakúpiť v surovom stave vo väčších obchodoch. V takomto prípade sa konzumuje celá – klobúk aj hlúb. Jej jemná chuť sa výborne hodí do kuchyne. Môžete ju pridávať do polievok, šalátov a omáčok. Aj po tepelnej úprave si zachová dostatočné množstvo zdravých látok.

Zdroj: Info.sk, DK, medicalmushrooms.net, livestrong.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

VČERA - 21:42Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

VČERA - 21:14Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.