Ako udržať zeleninu a ovocie dlhšie čerstvé

Každý by sa mal snažiť jesť viac ovocia a zeleniny. Najvýživnejšie sú, keď sú čerstvé, no väčšinou sa nemôžeme vyhnúť tomu, aby sme ich vyhadzovali, pretože sa ľahko pokazia. Stáva sa to najmä v letných mesiacoch.
Tu je niekoľko skvelých tipov na skladovanie, aby vám vaša zelenina a ovocie ostalo čerstvé čo najdlhšie.
1. Nevkladajte všetko do chladničky
Niektoré potraviny je v skutočnosti lepšie uchovávať na stole, než v šuplíku v chladničke. Všetky druhy melónov by mali zostať na kuchynskej doske, aby nestratili sladkú chuť. To isté platí aj pre uhorky, citróny a granátové jablká.
Čítajte: Melón – zdravá letná pochúťka
2. Sladšie broskyne
Nie je nič sladšie ako broskyňa, ktorá je v dokonalom štádiu zrelosti. Ale ako skladovať broskyne tak, aby boli zrelé, no nehnili? Kúpte ich trochu zelené a nechajte na kuchynskej doske pri izbovej teplote.
Čítajte: Doprajte si broskyne – sú výbornou pochúťkou a podporia aj naše zdravie
Potom, ak ich nezjete hneď, uložte ich na polici v chladničke, kde nebudú pohmoždené. Ak ich budete mať v chladničke priveľa a začnú byť mäkké, nakrájajte ich na plátky, vložte do uzatvárateľných vreciek a dajte do mrazničky. Vyberte ich von, keď ich budete chcieť dať do cereálií alebo do koláčov.
3. Bobule
Bobuľové ovocie sa veľmi ťažko skladuje, pretože má tak krátku trvanlivosť. Čučoriedky by mali byť skonzumované v priebehu 14 dní po zbere. Najlepší spôsob, ako uchovávať bobule čerstvé, je opatrne ich umyť, odstrániť všetky rozpučené, mäkké alebo plesnivé plody a uložiť tie dobré v plastovej, sklenenej alebo keramickej miske.
Na dno umiestnite papierovú utierku, aby nasala prebytočnú vlhkosť a plody nesplesniveli. To platí pre väčšinu bobuľového ovocia, aj keď maliny by sa nemali umývať skôr, ako pred okamžitým konzumovaním, aby sa zabránilo rastu plesní.
Čítate: Čučoriedky: Tmavomodré bobule plné zdravia
4. Karfiol
Táto zelenina je plná živín, no má tendenciu vytvárať hnedé škvrny, keď sa skladuje príliš dlho. Aby sa tomu zabránilo, je potrebné udržať karfiol suchý a uložený v perforovanom plastovom vrecku listami nahor v zásuvke vašej chladničky.
5. Odvlhčujte papierovými utierkami
Všimli ste si, že keď špenát skladujete príliš dlho, tak sa u neho vyvinie slizká textúra? Skúste ho uložiť do plastového vrecka so zloženou papierovou utierkou, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť.
Čítajte: Jedna z najvýživnejších potravín na svete - špenát
6. Cibuľa vs. zemiaky
Mnoho ľudí cibuľu jednoducho hodí do zeleninového šuplíka v chladničke. Pri skladovaní týmto spôsobom, majú cibule tendenciu zadržiavať vlhkost, čo vytvára nie veľmi lákavú textúru.
Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie
Skladujte cibule na chladnom, suchom mieste, ako napríklad v papierovom sáčku v špajze, alebo v košíku v kredenci. Toto riešenie je lepšie, pretože ich koža vyschne a ostanú dlhšie čerstvé. No držte ich ďalej od zemiakov, ktoré môžu nasávať ich vlhkosť a začnú hniť.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.